Den bedste uddannelse er den, der fører til beskæftigelse

Statsminister Mette Frederiksen var i denne uge vært for regeringens fremtidskonference. Et af de mest akutte problemer er manglen på arbejdskraft – og særligt faglærte håndværkere.

Heldigvis er der en forståelse for, at en del af problemet er, at vi har skabt en fortælling om, at erhvervsmæssig succes hænger sammen med en akademisk uddannelse. Vi har ukritisk åbnet sluserne for videregående uddannelser og accepteret, at alt for mange akademikere ender med en uddannelse, hvor dimittendledigheden er tårnhøj og jobmulighederne usikre.

Det bliver vi nødt til at forholde os til. For den bedste uddannelse er den, der fører til beskæftigelse.

Flere peger på, at en af løsningerne er at ’løfte’ gruppen uden uddannelse til at få en erhvervsuddannelse. Men den holdning afspejler, at samfundet stadig ser på erhvervsuddannelserne ud fra devisen: Hvis du ikke kan andet, kan du altid blive håndværker. De fordomme skal vi have gjort op med.

En håndværks- og erhvervsuddannelse i dagens Danmark stiller store faglige og personlige krav til eleverne, og det er bestemt ikke alle forundt. Så selvom håndværksfagene er rummelige, ønsker både virksomheder og erhvervsskoler at uddanne dygtige mennesker, der kan og vil videreføre og udvikle fagene, og ikke bare være et kommunalt beskæftigelsestilbud.

Af Christoffer Susé, adm. direktør i Håndværkerforeningen København.

Indlægget blev bragt i Berlingske den 29. august 2021.