Først og fremmest svigter vi de mange unge, der strander som ufaglærte, med den jobusikkerhed det fører med sig.
Men også på samfundsplan, hvor vi åbenbart ikke har formået at trænge igennem med, hvor stor værdi der ligger i at få en uddannelse og lære det fag, man arbejder med, systematisk.
Men det er også et nyrestød til hele uddannelsessystemet. I de sidste 10-20-30 år har vi set, hvordan de gymnasiale uddannelser er blevet mere og mere populære blandt de unge. Men succesen har en bagside, og det er den, vi ser i tallene. For lige så uafklaret mange unge går ind i gymnasiet, lige så uafklaret går hver sjette ud af gymnasiet tre år senere.
Jeg så meget gerne, at flere af de unge vælger en erhvervsuddannelse allerede i folkeskolen. Men vi må nok erkende, at udviklingen er gået i den retning, at mange 14-15-årige slet ikke er klar til at træffe et reelt uddannelsesvalg. Det er for så vidt fair nok, men det betyder, at vi er nødt til at flytte fokus og gøre langt mere ud af uddannelsesvejledningen, når de unge er klar og åbne for det. Det kan være i løbet af gymnasieårene, eller når studentereksamen er i hus.
Her gælder det om at få flere til at få øjnene op for en erhvervsuddannelse, men det gælder også om at få de 16 procent ’ufaglærte studenter’ til at se værdien i en uddannelse i det hele taget. Alt andet er et svigt.
Af Per Vangekjær, formand for Håndværkerforeningen København
Indlægget blev bragt i MESTER, april 2023.