Det er en stigning på 13 procentpoint de seneste 25 år. Fra 45 procent i 1995 til 58 procent i 2021. Tallene er selvfølgelig gennemsnitstal, og i nogle håndværksfag er den andel der tjener det samme som en akademiker langt større.
Jeg er rigtig glad for den opgørelse. For desværre kæmper vi jo stadig med en opfattelse af at man tjener meget mere som akademiker end som håndværker.
Det kan vi nu se sort på hvidt er helt forkert – og det skal vi selvfølgelig have fortalt de unge og deres forældre. For vi ved at løn betyder noget for de unges valg af uddannelse.
I mine øjne er tendensen også et udtryk for at der er sket en udvikling i den værdi som samfundet og forbrugerne tillægger håndværkerens arbejde. Både derhjemme i privaten, når der skal bygges om eller opsættes en ladestander til elbilen, men måske især på det store plan hvor vi skal have omstillet samfundet i en grøn retning. For uanset hvad, så kommer vi ikke udenom at det er os i håndværksfagene der kan gå forrest når det handler om grøn omstilling.
Husk på – vi er ikke en del af problemet, men en del af løsningen!
Af Per Vangekjær, formand for Håndværkerforeningen København
Indlægget blev bragt i MESTER, februar 2024.