En journalistisk stramning

Berlingske har for 19. gang offentliggjort en liste med ’100 unge, fremadstormende og ekstremt dygtige mennesker fra alle hjørner af dansk erhvervsliv og det offentlige’.

Det lyder godt, og der er ingen tvivl om, at de 100 udvalgte er dygtige. Jeg er selv en stor tilhænger af at hylde og løfte dygtige mennesker, og i Håndværkerforeningen København har vi i mere end 155 år hædret og overrakt medaljer og legater til årets dygtigste nyuddannede håndværkere.

Men at Berlingskes liste skulle afspejle den samlede talentmasse i erhvervslivet, er, mildest talt, en sandhed med modifikationer. Det man i mediebranchen vil kalde en journalistisk stramning.

Man kan måske tænke, at det ikke er verdens største problem. Men når jeg tillader mig at hænge mig i, hvordan Berlingske præsenterer listen, så skyldes det to ting.

Berlingske er et stort dansk medie, der modtager 17,5 millioner kroner i offentlig mediestøtte. Derfor har de et ansvar for, at det, de skriver, er nuanceret og sandt.

Men endnu vigtigere, så er Berlingske med til at fastholde billedet af, at det kræver en akademisk uddannelse at blive til noget her i landet. Men intet kunne være mere forkert. Talent kommer i alle former, farver og størrelser.

Derfor vil jeg opfordre Berlingske til at idéudvikle lidt på, hvordan de skal finde næste års talenter, så listen rent faktisk holder, hvad den lover. Måske 20. gang bliver lykkens gang?

Af Christoffer Susé, adm. direktør i Håndværkerforeningen København.

Indlægget blev bragt i MESTER, april 2023.