En gennemsnitlig håndværksvirksomhed har 4,7 ansatte
Der er flere end 16.000 håndværksvirksomheder i Hovedstadsområdet. Af dem har 91% færre end 10 ansatte, mens over 99% har færre end 100 ansatte. Det viser en opgørelse, SMVdanmark har udarbejdet for Håndværkerforeningen.
Opgørelsen fra SMVdanmark viser også, at den gennemsnitlige håndværksvirksomhed i Hovedstadsområdet har 4,7 medarbejdere og en omsætning på 8,7 millioner kroner, mens den typiske* håndværksvirksomhed har 0,95 medarbejdere og en årlig omsætning på 1,4 millioner kroner
Dermed er der langt fra virkelighedens danske erhvervsstruktur til myndighedernes definition af, hvad en SMV-virksomhed er. Myndighederne benytter sig nemlig af EU’s definition, som går på, at en SMV er en virksomhed med under 250 ansatte og med en omsætning på under 50 millioner Euro (ca. 375 millioner dkr.) eller en årlig balance på højst 43 millioner Euro.
*/ Den typiske virksomhed opgøres som medianen. Det er den virksomhed, der ligger præcis midt i fordelingen på den enkelte variabel. På omsætning for virksomhederne i Hovedstadsområdet betyder det eksempelvis, at der ligger lige så mange virksomheder med over 1.407.000 kr. i omsætning, som der er virksomheder med lavere omsætning.
Opgørelse af SMV-venlige udbud passer ikke til virkeligheden
Forskellen fra skrivebordet til virkeligheden bliver for alvor åbenlys, når myndighederne skal opgøre, hvor stor en del af deres indkøb og udbud der går til SMV’er. I Københavns Kommune har man således opgjort, at ca. 34% af kommunens indkøbsvolumen lægges hos virksomheder med mellem 10 og 200 ansatte. Det svarer til et årligt forbrug på lidt over 5 mia. kr.
Spørger man Håndværkerforeningens direktør, Christoffer Susé, kan den opgørelse dog ikke bruges til at vise noget som helst om kommunens indkøb hos danske SMV’er. For supplerer man med oplysninger fra Danmarks Statistik, så står det klart, at 99% af alle danske virksomheder har under 100 ansatte.
”Virkelighedens erhvervsstruktur har intet med myndighedernes definitioner at gøre, så det giver ingen mening, at kommunen laver sin opgørelse på den måde. Vi har flere gange opfordret kommunen til i stedet at underopdele opgørelsen på virksomheder med 1-5 ansatte, 6-20 ansatte, 21-50 ansatte og 51+ ansatte. Det vil give et mere retvisende billede af det lokale erhvervslivs deltagelse,” siger Christoffer Susé.