Gælder bureaukratistop også for virksomheder?

Regeringen foreslår et regelstop i velfærdssamfundet.Én regel skal ud, før en ny regel kan komme ind. Det er et lidt mærkeligt koncept, for i bund og grund burde vi jo som udgangspunkt slet ikke have nogle overflødige regler, som man 'bare' kan fjerne eller tilbagerulle.Men selvfølgelig er tanken fin, om end det ikke er noget specielt ambitiøst forslag.

Desværre kan man heller ikke beskylde regeringen for at være ambitiøs på erhvervslivets vegne. Virksomhederne oplever nemlig præcis samme udfordring som medarbejderne i velfærden og på sundhedsområdet.

Der er ubegribeligt mange regler og lovgivning i det her land, og ikke mindst har vi et umætteligt offentlige bureaukrati, der suger tusindvis af arbejdstimer ud af virksomhederne.

En opgørelse fra SMV Danmark tidligere på sommeren viser, at en selvstændigt erhvervsdrivende i gennemsnit bruger 3,5 timer om ugen på at indrapportere f.eks. moms, skatter, sygefravær, feriepenge, sygedagpengerefusion og meget andet til offentlige myndigheder.

I mine øjne er der ingen tvivl om, at de mange administrative byrder er medvirkende årsag til, at så få mennesker starter egen virksomhed.

For det er da klart, at hvis man som ung håndværker går rundt med en drøm om at blive selvstændig og lave noget godt håndværk, så er udsigten til at sidde og bøvle med offentlige indberetninger og svare på spørgeskemaer ikke ligefrem tillokkende. Det er med til at gøre Danmark fattigere.

Vi har talt om afbureaukratisering i mange år, og alligevel er regelmængden også vokset betragteligt under denne regering.

Derfor kunne det være rigtigt godt, hvis dette udspil kunne blive løftestangen til, at politikerne på Christiansborg for alvor stempler ind i kampen for at skubbe det altædende offentlige bureaukrati tilbage.

Det gælder på sundheds- og velfærdsområdet, men det gælder i dén grad også i forhold til erhvervslivet.

 

Af Christoffer Susé, adm. direktør i Håndværkerforeningen København.

Indlægget blev bragt i Børsen, 3. oktober 2022.