Godt håndværk er en del af løsningen på klimaproblemerne

Et af de helt centrale indsatsområder i de kommende år bliver den grønne omstilling. Regeringen har sat et historisk højt ambitionsniveau, og en ting er sikkert - der skal mange virkemidler på bordet for at nå målet.

Her er håndværket og den dygtige, faglærte håndværker faktisk en del af løsningen.

Håndværket er i sin natur bæredygtigt. Gennem hundredvis af år er håndværkets metoder blevet forfinet og perfektioneret.

Håndværkeren leverer et kvalitetsprodukt, der har den egenskab, at det kan repareres og bruges igen. Det er præcis det modsatte af den køb-og-smid-væk-kultur, som har været dominerende i de sidste 50-60 år – og derfor er det gode håndværk en del af løsningen på vores udfordring med overforbrug af ressourcer.

Det er netop håndværkeren, der kan skabe holdbare kvalitetsprodukter til forbrugerne, så skjorten ikke går i stykker efter fire gange i vaskemaskinen, og tøjskabet faktisk kan tåle at blive flyttet.

Men det er også håndværkere, der konkret bygger og ombygger vores bygninger, veje og klimasikringsanlæg – naturligvis i samarbejde med ingeniører, arkitekter m.fl. – så vi er rustet mod fremtiden.

Derfor bør den nye regering fortsætte det arbejde, der over de seneste år så småt er begyndt at bære frugt, nemlig at sikre at flere unge ser mulighederne i at vælge en erhvervsuddannelse. For der er ingen tvivl om, at håndværket – og den dygtige og uddannede håndværker – er en del af løsningen.

Af Per Vangekjær, formand for Håndværkerforeningen København

Indlægget blev bragt i Børsen den 29. august 2019.