Tillykke, København

En ny generation af unge håndværkere har afsluttet deres uddannelse. Jeg vil ønske dem allesammen tillykke med svendeprøven og sige tak, fordi de har taget Danmarks fremtid i deres hænder.

Og der er i den grad grund til at sige tak – vi står nemlig overfor en alvorlig mangel på faglært arbejdskraft . Også her i København, hvor byen i disse år udvikler sig med lynets hast.

Men desværre har erhvervsuddannelserne ikke rigtigt formået at trænge igennem til de unge i hovedstadsområdet. For et par uger siden offentliggjorde Dansk Arbejdsgiverforening en opgørelse, der viser at de ti kommuner med lavest søgning til en erhvervsuddannelse alle ligger i Region Hovedstaden.

Det er en kæmpe udfordring – særligt for hovedstadens håndværks-, industri- og servicevirksomheder, som er afhængige af faglærte medarbejdere.

En af de helt store udfordringer er, at en stor del af uddannelsesvejledningen foregår hjemme ved køkkenbordet. Her er det primært mor, der har indflydelse på de unge studievalg. Men mor har svært ved at se fordelene og mulighederne i en erhvervsuddannelse.

Dem er der nu ellers mange af; Der er rigtig gode jobmuligheder inden for  håndværksfagene. Både nu og i de kommende mange år. Og virksomhederne har stort fokus på at uddanne deres lærlinge. Tankegangen er, at det er her de henter og
former fremtidens stjernemedarbejdere.

Hvis man som virksomhedsejer betragter sine lærlinge som billig arbejdskraft, bliver de ikke i virksomheden, når de bliver svende. Og så skal mester starte forfra med at finde de medarbejdere, som skal bringe virksomheden videre.

Og hvis man på et tidspunkt gerne vil uddanne sig videre, åbner en erhvervsuddannelse rigtigt mange døre.

Derfor er der brug for, at sætte endnu mere fokus på erhvervsuddannelserne. Vi skal udnytte alle muligheder for at hylde og anerkende de dygtige nyuddannede
håndværkere, så både de unge, og mor kan se mulighederne i en erhvervsuddannelse.

En måde er håndværker- og industriforeningernes medalje- og legatfester.

Det er en tradition som går mere end 150 år tilbage. I København har Haandværkerforeningen hvert år siden 1867 uddelt medaljer og legater til de dygtigste nyuddannede håndværkere.

Og vi gør det fordi, vi synes, at det er vigtigt at fejre og skabe nogle festlige rammer for afslutningen af de unges uddannelse.

De unge medaljemodtagere er naturligvis kun en brøkdel af det samlede antal nyuddannede håndværkere i året, der er gået.

Men det er en gruppe af unge, der ikke bare har taget den slagne vej. De har valgt en exceptionel vej, og det har de gjort exceptionelt godt. De har taget Danmarks fremtid i deres hænder. Og fordi de har afsluttet deres uddannelse som de bedste, er de rollemodeller for deres fag og
deres uddannelse.

Tillykke. Til de unge, til virksomhederne – og til os alle sammen.

Af Christoffer Susé, adm. direktør i Håndværkerforeningen København

Klummen blev bragt i Erhverv København, den 28. maj 2018