Medaljeuddeling siden
1867

Siden 1867, samles hvert år i maj en festklædt forsamling sig på Københavns Rådhus for at hylde de dygtigste af årets nyudlærte svende. De unge håndværkere modtager en sølv- eller en bronzemedalje (Håndværkerforeningen København overrækker per tradition ikke guldmedaljer). Desuden overrækkes der legater for 1-2 millioner kr. Legaterne er indstiftet af laug, virksomheder og fonde.

Dronning Margrethe har videreført Kongehusets tradition med at deltage i ceremonien og hilse på de dygtige håndværkere. Håndværkerforeningen arrangerer medaljeuddelingen i samarbejde med Next Uddannelse København og TEC.

1867

For at opmuntre flere lærlinge til at aflægge svendeprøve begynder Håndværkerforeningen København at overrække medaljer for de bedste svendeprøver. Ceremonien foregår i starten fire gange årligt i Håndværkerforeningens festsal.

 

 

1923

Københavns skoleborgmester, Ernst Kaper, foreslår, at man fremover holder en samlet årlig medaljeceremoni på Københavns Rådhus. Han lover – også på sine efterfølgeres vegne – at stille rådhushallen gratis til rådighed. Første ceremoni på rådhuset er i 1924.

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

1927

Kronprins Frederik (den senere Kong Frederik den 9.) er meget interesseret i håndværk og beslutter sig for at ville deltage i medaljeuddelingen. Han grundlægger dermed en tradition for, at Kongehuset overværer overrækkelsen af medaljer og hilser på de dygtige håndværkere.

1973

Håndværkerforeningens første Æreshåndværker kåres ved medaljeuddelingen: billedhugger og skulptør Robert Jacobsen. Hæderstitlen gives til personer, der ikke er udlært håndværkere og som yder en ganske særlig indsats til gavn for det danske samfund.

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave