Med over 100 år på bagen er der sket meget i den finmekaniske virksomhed gennem årene. Der er altid blevet fremstillet produkter i metal, og i dag foregår det hele på højteknologiske maskiner, som blandt andet fræser små bitte elementer ud af store metalklodser.
Andersson & Sørensen var de to oprindelige stiftere, og på kontoret hænger der portrætter af de to herrer.
”Men faktisk er der ingen, der ved, hvem der er hvem. Det står ingen steder, så det fortaber sig i historien,” fortæller René Sønnichsen.
René Sønnichsen er udlært finmekaniker i virksomheden, der har den særegenhed, at den er gået i arv. Ikke i en familie, men til nye medarbejdere, nu igennem fire generationer.
”Jeg kom i lære under den forrige ejer, Pollas, der var ejer og direktør fra 1980. Han havde overtaget fra en mand, der hed Karlsson, som overtog fra de to stiftere,” siger René Sønnichsen.
Han ville egentlig være arkitekt, men blev finmekaniker i stedet.
”Jeg elskede at tegne. Men min stedfars bror var Pollas, og derfor kom jeg i lære her i virksomheden. Det var samtidig med, at 3D-tegneprogrammerne kom frem, og dem fik jeg mulighed for at arbejde med. Det fængede med det samme hos mig, og jeg havde også et 3D-tegneprogram derhjemme, så det var det helt rigtige sted og uddannelse for mig,” siger René, der fortsat betegner sit arbejde som sin hobby.
Store maskiner og blåklædte smede
At finmekaniker var det rigtige valg for René, bekræftes af hans mange år i virksomheden. Han blev hængende efter endt uddannelse og var gennem årene med til at udvikle den med nye teknikker, maskiner og nye kunder.
Når man kommer ind i produktionshallen, bliver man mødt af store maskiner, der er i fuld gang med at bearbejde store stykker metal til mindre elementer. De store CNC-maskiner, der kan fræse, dreje og ikke mindst lave såkaldt trådgnistning, er fyldt med vand, fordi processerne foregår under vand på grund af de høje temperaturer, der opstår, når tråden skal fjerne metallet for at udskære emnet.
Ved maskinerne står de blåklædte finmekanikere og overvåger processen, der er programmeret på forhånd. En væsentlig del af finmekanikerens arbejde i dag er således også programmering. Men alle skal først og fremmest kunne selve håndværket.
”De finmekanikere, vi uddanner, skal være dygtige håndværkere og have materialeforståelse. De skal vide, hvordan man arbejder med de forskellige metaller og kunne omsætte en 3D-tegning til det produkt, kunden skal bruge. Det kræver selvfølgelig også, at de skal kunne programmere maskinerne. Men det er vigtigt, at de har den håndværksmæssige forståelse.”