Det er vigtigt at tandhjul passer præcist sammen. Ellers stopper maskinen. Og netop tandhjul er det primære produkt hos Osvald Jensen A/S hvor Lotte Bruun Jensen i dag passer ind som fjerde generation i spidsen for fabrikken. Som for mange andre københavnske håndværksvirksomheder begynder historien på en adresse i København. Mere præcist på Vesterbrogade, i nærheden af den kendte gule bygning Sorte Hest på hjørnet af Platanvej.
Her havde virksomheden til huse de første mere end 70 år. Det var oldefar Hans Osvald Arnold Jensen der grundlagde virksomheden. Han var med Lotte Bruun Jensens ord lidt af en Ole Opfinder-type og maskinfabrikant, vistnok uden en egentlig uddannelse. Men han etablerede den maskinfabrik der i dag er specialist i at producere blandt andet tandhjul og gear til mange forskellige formål.
Metal i blodet
Osvald Jensen A/S på Vesterbrogade var en del af Lotte Bruun Jensens barndom. Hendes farmor og farfar boede på Vesterbrogade, så Lotte kom med farfar på arbejde når hun besøgte bedsteforældrene.
”Virksomheden har været en del af min opvækst, for min farmor og farfar boede lige ved siden af hvor den oprindeligt lå. Så når vi var på besøg dér, var vi også inde på værkstedet som dengang blev drevet af min farfar og hans bror der havde overtaget fra min oldefar,” siger Lotte Bruun Jensen.
Der er naturligvis langt fra den måde man arbejdede med metal på, dengang Osvald Jensen A/S blev stiftet, og så den dag i dag hvor industriteknikere skal kunne kode og styre de maskiner der producerer tandhjul, gear og de øvrige metalprodukter der kommer ud fra virksomheden. Men specialet inden for tandhjul består, ligesom familieejerskabet.
Næste generation efter farfaren og hans bror var Lottes far, Jens Peter Jensen, som drev virksomheden sammen med sin fætter. Jens Peter Jensen blev uddannet maskinarbejder som sin far.
Begyndte som 24-årig
Selv om Lotte Bruun Jensen er opvokset med og på maskinfabrikken, havde hun forskellige andre tanker om hvad hun ville i sit arbejdsliv. Hun overvejede at læse medicin eller jura, og først efter gymnasiet blev den endelige beslutning taget. Lotte Bruun Jensen ville gerne overtage virksomheden fra sin far, og han rådede hende derfor til at tage en teknisk uddannelse hvilket førte hende til DTU og en uddannelse som maskiningeniør.