Ny udstilling af de flotteste svendestykker viser nutidig dansk håndværk

En ny udstilling viser eksempler på unge håndværkeres svendestykker inden for forskellige fag. Målet er at vise, hvad man lærer på en håndværksuddannelse i dag.

Godt og gedigent håndværk, der holder i generationer og over århundreder, er kommet i fokus efter branden på Børsen i København.

De gamle traditioner holdes heldigvis stadig i hævd. For når en håndværkerlærling afslutter sin uddannelse, skal hun eller han udføre et svendestykke som en del af svendeprøven. Men selvom der gennemføres svendeprøver hver eneste måned året rundt, er der mange, som aldrig har set et svendestykke.

Nu  viser en ny udstilling – som en række håndværkslaug og Håndværkerforeningen København står bag – en række eksempler på nutidens svendestykker.

”Vi er stolte af vores fag og har samlet en række flotte eksempler på svendestykker, fordi vi hellere vil vise end fortælle, hvad man lærer på en håndværksuddannelse. Vi håber, at det kan inspirere unge til at overveje, om ikke en håndværksuddannelse kunne være noget for dem,” siger Steen Ole Carmel, der er næstformand i Håndværkerforeningen København og oldermand i Københavns Smedelaug, der har eksisteret siden 1512.

Svendestykkerne på udstillingen er udført af lærlinge, der er uddannet inden for fag som smed, tømrer, snedker, murer og stenhugger.

Udstillingen vises i forbindelse med Håndværkerforeningens medaljeuddeling, hvor årets dygtigste nyuddannede håndværkere hyldes med Håndværkerforeningens medalje. Det sker den 7. maj på Københavns Rådhus under overværelse af H.M. Dronning Margrethe.

Læs mere om medaljeuddelingen her

Udstillingen kan ses fra den 30. april til 14. maj 2024 af besøgende i Industriens Hus og være åben for alle interesserede, da der er gratis og uhindret adgang for offentligheden til udstillingerne i DI’s foyer alle hverdage i tidsrummet kl. 9-17.