Årets festligste dag for nyuddannede håndværkssvende

Tirsdag aften er H.M. Dronningen tilstede, når Københavns smukke rådhus danner ramme om fejringen af årets dygtigste nyudlærte håndværkere. Det sker ved Håndværkerforeningens medaljeuddeling, hvor der skal overrækkes 79 medaljer i sølv og bronze.”Ved medaljeuddelingen står vi med en fod i fortiden, men vi rækker samtidig en hånd ind i fremtiden. Disse unge medaljemodtagere er nemlig ikke bare håndværkets fremtid. De er Danmarks fremtid,” siger Håndværkerforeningens formand, Per Vangekjær.

Tirsdag aften træder 79 nye håndværkersvende ind i rækken af medaljemodtagere ved en festlig ceremoni på Københavns Rådhus. Det sker når Håndværkerforeningen holder medaljeuddeling og overrækker medaljer i sølv og bronze til årets dygtigste håndværkere. Formålet med begivenheden er, som den har været siden 1867, at belønne de dygtige håndværkere, og vise de mange muligheder, der er inden for håndværksuddannelserne.

Blandt de ca. 700 gæster på rådhuset finder man flere borgmestre, tidligere Æreshåndværkere, repræsentanter fra erhvervsliv, laug, organisationer og erhvervsskolerne. Og naturligvis medaljemodtagernes læremestre og familier.

”Medaljeuddelingen en vigtig fejring af, at de unge håndværkere har afsluttet deres uddannelse med et rigtigt flot resultat. Det fortjener de vores anerkendelse for. Derfor er det en særlig hæder, som de unge håndværkere modtager,” siger Håndværkerforeningens formand, malermester og oldermand Per Vangekjær.

De 79 medaljemodtagere er uddannet inden for 20 forskellige fag, og det er med til at vise den store bredde, der er i håndværksfagene og erhvervsuddannelserne. Fælles for alle er, at de har afsluttet deres svendeprøve med topkarakterer.

”Godt håndværk er forudsætningen for mange af de ting, som vi tager for givet i hverdagen. Derfor har vi brug for, at mange flere unge ser de muligheder, som en erhvervsuddannelse kan give; Du kan fordybe dig og blive specialist i dit fag eller du kan starte egen virksomhed. Og under alle omstændigheder får et stærkt grundlag for et godt arbejdsliv, og til at uddanne dig videre, hvis du ønsker det. Alt det sætter vi fokus, når vi hylder nogle af de dygtige unge, der er gået håndværkervejen,” fortæller Per Vangekjær.

Traditionen med at Håndværkerforeningen København uddeler medaljer til årets dygtigste håndværkere startede helt tilbage i 1867.

Fejres på Københavns Rådhus

Københavns Kommune er vært for den store ceremoni, der afholdes i Københavns smukke rådhushal. Og Københavns overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) ser frem til at byde de nyuddannede håndværkere velkommen.

”Med en mor, der er uddannet skrædder, og en far, der var grafiker, er jeg utroligt stolt over at kunne anerkende den højeste dygtighed indenfor håndværksfagene med medaljeuddelingen. Svendene er forbilleder for mange andre unge mennesker, der har valgt en erhvervsuddannelse. Og de er med til at lyse på de mange muligheder, der er for et kreativt, spændende og vigtigt arbejdsliv indenfor fagene. Københavns Kommune og virksomhederne i hovedstaden har brug for dygtige faglærte,” siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen.

Legater for 1,1 million kroner

Ud over Håndværkerforeningens medaljer bliver der uddelt legater fra virksomheder, laug og fonde for over 1,1 millioner kroner. Blandt andet skal der uddeles to rejselegater på 100.000 kr. fra A.P. Møller Fondens legat til unge håndværkeres videre uddannelse i udlandet.

”At viden udefra gør os klogere og dygtigere ved vi alt om inden for håndværksfagene. Det har nemlig altid været en del af håndværkets DNA at rejse ud i verden for at lære, og lære fra sig. Med uddeling af de to rejselegater fra A.P. Møller Fondens, støtter Håndværkerforeningen København og A.P. Møller Fonden op om en af håndværkets ældste traditioner,” siger Per Vangekjær.

Om medaljeuddelingen

Medaljeuddelingen arrangeres af Håndværkerforeningen København i samarbejde med NEXT Uddannelse København, TEC og Københavns Kommune, som er vært for ceremonien på Københavns Rådhus.

Læs mere på hfk.dk/medaljeuddeling

Yderligere information og cases

Jakob Bo Andersen, chefkonsulent Håndværkerforeningen København, tlf. 5190 7325

Tine Marie Borresø, Kommunikations- & Pressechef TEC, tlf. 6166 3060 – mail: tmb@tec.dk

Cathrine Saltbæk Tverskov, Presse- og Kommunikationskonsulent NEXT Uddannelse København, tlf. 2328 5322 – mail: cst@nextkbh.dk

Anette Amalie Juhl Lindschouw, Presse- og kommunikationskonsulent Københavns Kommune, tlf. 2613 6549