Der findes mange gavlmalerier rundt om i Danmark. Byer som København, Frederiksberg, Odense, Aarhus, Aalborg, Silkeborg, Holbæk, Næstved, Roskilde, Nakskov og ikke mindst Brande i Midtjylland byder på mange af de kæmpestore udendørs kunstmalerier. Og spørger man forfatteren til bogen ’Kunst på muren’, Lene Skytthe, så kan gavlmalerier noget helt særligt som kunstværk, netop fordi de kan ses rundt omkring i byerne, hvor folk bor og færdes.
”Som med alt andet kunst er det meget individuelt, hvilken stil, farve og motiv man godt kan lide. Men den helt store force ved gavlmalerier er jo, at de kommer ud til alle, der bevæger sig i byen. Også til dem, der ikke går på museum eller på galleri. På godt dansk får du dem lige i fjæset,” siger Lene Skytthe.
Jens-Peter Brask, der er kurator og står bag flere store kunst- og gavlmaleriprojekter i København, supplerer.
”I det seneste år, hvor museer og gallerier har været lukket i lange perioder, har gavlmalerier været mere relevante end nogensinde i forhold til at udbrede kunsten. Et gavlmaleri taler til alle, og man kan nyde det i den tid, man har til rådighed, hvad enten det er fem minutter eller en time.”
Gavlmalerierne blomstrer
”Gavlmaleriet kom til Danmark i 1950’erne og er aldrig rigtigt gået af mode siden. Op gennem 1970’erne og 1980’erne sås flere og flere gavlmalerier rundt om i Danmark, og særligt de mange saneringsprojekter i 1980’erne betød, at flere boligejendomme blev revet ned og blotlagde nye gavle, som kunne bemales,” fortæller Lene Skytthe.
De seneste par år er der dog sket en opblomstring i antallet af nye værker.
Det bekræftes af Jens-Peter Brask, der blandt andet står bag to store gavlmaleriprojekter i København. Han oplever stor interesse for sine projekter fra såvel kunstnere, boligforeninger, der vil lægge gavle til, og fonde og kommuner, der vil spytte økonomisk i kassen.
I Nordvestkvarteret har Jens-Peter Brask stået bag et projekt, der byder på ikke mindre end 16 nye gavlmalerier. Det er Andelsforeningen Mønten, der lægger gavle til malerierne, som er udført af kunstnere fra ind- og udland.
”Jeg startede med at lede efter 1-2 gavle, men det endte som bekendt med 16 gavle i alt og er dermed et af Københavns største udendørs murgallerier,” fortæller Jens-Peter Brask.
Jens-Peter Brask står også bag et projekt i Valby, hvor Valbyhallen blev udsmykket med syv gavlmalerier, og han er nu i gang med at søge penge til et nyt projekt i Sundby på Amager, hvor der skal opføres fem nye gavlmalerier.