Hvad er en møbelklassiker?

Arne Jacobsen, Finn Juhl, Hans J. Wegner er nogle af de arkitekter hvis møbler kan ses på en tur gennem Designmuseum Danmark. Men hvad er det der gør et møbel fortjent til at blive udstillet på museum?

Tekst: Peter Djurup
Foto: Pernille Klemp

Denne artikel blev bragt i MESTER30, april 2024

Direktøren for Designmuseum Danmark, Anne-Louise Sommer, har stor erfaring med at udvælge hvad der kommer gennem nåleøjet og får plads på museet i Bredgade. Her kan man se dansk design gennem tiderne med blandt andet møbler af Finn Juhl, Arne Jacobsen og Hans J. Wegner i udstillingen. Anne-Louise Sommer fortæller her hvad der gør et møbel museumsegnet, og hvornår noget bliver en klassiker.

”Der er reelt ikke en recept for hvordan man skaber en klassiker. Hvis der var det, ville der jo kun blive fremstillet klassikere. Der er altid noget uforudsigeligt i det der bliver skabt. Det kan ikke matematisk udregnes hvordan man skaber en klassiker. Man kan sige at der er en x-factor, hvor du kan ramme noget særligt uden at vide det,” siger Anne-Louise Sommer og fortsætter:

”Det der kommer på museum, har ofte en høj repræsentation af klassikere, men det er ikke alle møbler der står her som er klassikere. Det kan i stedet være et skelsættende møbel i form af at være det første, det største eller det bedste. Hvis for eksempel Finn Juhl, Arne Jacobsen eller Wegner har lavet en stol der har haft en helt særlig betydning, kan den være berettiget til en plads. Et eksempel er Arne Jacobsens ”Myren” som senere dannede skole for andre efterfølgende stole i stilen. Det samme kan man sige om Verner Pantons plasticstol. Det er med til at gøre at de begge i dag findes både på museer og i private hjem.”

Når det skal vurderes om et møbel er værdigt til en plads på Designmuseet, ser museumsfolk, ifølge Anne-Louise Sommer, netop tilbage i tiden og ser om der er noget i designet der viste nye veje da det blev skabt. Og så har møblets popularitet en effekt i forhold til om det bliver en klassiker.

”Hvis vi ser på hvad der gør at et møbel bliver en klassiker, kræver det et ekstra element i form af at have opnået et højt kendskab og popularitet. Man kan sammenligne det med en evergreen i musikkens verden hvor du kan genkende den efter de første to strofer. Der findes meget fantastisk musik, men hvis det ikke er bredt kendt, er det ikke en evergreen. Det samme gælder møbler,” siger Anne-Louise Sommer.

Møbler med historie

Et ekstra aspekt når man samler effekter ind til et museum, er det der i museumssproget hedder proveniens. Det handler blandt andet om hvorvidt et møbel har en særlig kendt historie. Designmuseet har en loungestol som Hans J. Wegner har tegnet, og som har været udstillet på Museum of Modern Art i New York, men aldrig har været sat i produktion. Det var Wegners egen stol. Den eneste af slagsen, og den stod i hans hjem.

”Stolen er interessant fordi man mener den har inspireret designerne Charles og Ray Eames til at skabe deres klassiske loungestol der kom senere end Wegners. De to amerikanske designere skulle efter sigende have set Wegners loungestol på udstillingen i New York,” fortæller Anne-Louise Sommer og fortsætter:

”Et andet eksempel er vores Børge Mogensen-sofa som han selv har fået lavet til sine egne dimensioner, og som han har ligget på i sin stue. Sofaen er slidt af ham selv hvilket gør den til noget særligt. Men jeg får indimellem henvendelser fra gæster der spørger om vi ikke kan få penge til at købe et ordentligt eksemplar af sofaen fordi den er slidt. Så må jeg forklare hvorfor det netop er den sofa vi har i udstillingen,” siger Anne-Louise Sommer.

Få masser af historier om smukt og kreativt håndværk

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld dig Håndværkerforeningens nyhedsbrev, og få de gode historier sendt direkte til din indbakke. Nyhedsbrevet sendes på mail. Vær opmærksom på, at Håndværkerforeningen benytter Mailchimp til at sende nyhedsbreve. Derfor deler vi dit navn og mailadresse med Mailchimp.

 

Har du lyst til at tegne gratis abonnement på magasinet MESTER, så skriv dig op her