På Københavns Rådhus står en af byens mest unikke attraktioner, nemlig Jens Olsens Verdensur. Uret blev, som navnet antyder, skabt af klejnsmed og urmager Jens Olsen. Han arbejdede på uret i 27 år, og var godt i gang med færdiggørelsen af uret, da han døde i 1945. Uret blev dog først sat i gang af Kong Frederik 9. i 1955. Ti år efter Jens Olsens død.
Københavns Kommune anslår, at en reparation koster 1,5 mio. kroner, og finansieringen kommer fra Københavns Kommune og Augustinus Fonden. Urmager Søren Andersen, der også stod for en gennemgribende renovation af uret i midten af 1990’erne skal stå for reparationen.
Omfattende reparation i 1990’erne
Men vi starter i 1992. Her opdagede en svensk turist, at Jens Olsens Verdensur gik forkert.
En nærmere undersøgelse afslørede en række tekniske problemer, som betød at uret gik forkert. Der skulle dog gå tre år før kommunen fandt finansiering til en reparation. Dengang var det urmager Søren Andersen, der stod for arbejdet, som tog 5-6 mands arbejde i 16 måneder.
Undersøgelsen viste også, at der faktisk var en række konstruktionsfejl ved uret.
”Jeg valgte en anderledes tilgang end man normalt vil gøre. I stedet for blot at udskifte de dele, som var i stykker, valgte vi at lave en komplet teknisk analyse. På den måde fandt vi ud af, at der faktisk var en række konstruktionsfejl i uret, som vi derfor kunne rette, blandt andet ved at udskifte mere end 400 faste lejer med kuglelejer,” fortæller urmager Søren Andersen og fortsætter.
”Vi rettede 99 pct. af de mekaniske fejl i uret dengang, så når uret i dag står stille, og vi derfor står overfor en ny reparation, skyldes det først og fremmest rust i dele af uret. Det er forårsaget af noget som jordnært som forkert klimastyring i det første år efter sidste reparation.”
En drengedrøm
Jens Olsens drøm om at skabe et dansk atronomisk Monumentalur tog allerede form i barndommen, og han blev yderligere inspireret til uret, da han var på valsen i Schweiz i starten af 1900-tallet.
Omkring 1925 tog arbejdet for alvor fat, og i mange år arbejdede han med at udforme konstruktioner og beregninger til uret. De mange beregninger og tegninger blev for en stor dels vedkommende nedfældet i kladdehæfter. De var dog så godt og præcist lavet, at ingeniør A. E. Flindt i starten af 1940’erne kunne lave de tekniske tegninger til Jens Olsen ur.
I alt 46 hovedblade, 14 diagrammer og 214 detailtegninger blev det til – urets æstetiske udsmykning blev udskudt til senere. Alle tegninger blev fremstillet i seks eksemplarer, og af sikkerhedsmæssige årsager opbevaret seks forskellige steder i landet.
Dermed kunne arbejdet med at færdiggøre uret påbegyndes i 1943.