Studietur i læder

Mestre fra Sadelmager- og tapetsererlauget drager med deres svende og lærlinge på studietur til Tärnsjö i Sverige hvor det eneste uddannelsessted for sadelmagere i Norden ligger lige ved siden af Tärnsjö Garveri. Begge steder skal besøges, og formålet er at alle kommer tilbage med ny viden og ikke mindst netværk.

Tekst: Peter Djurup
Grafik: Tommy Saunte

Idékvinden bag turen er sadelmager Karina Guldborg-Sørensen. Hun er uddannet på sadelmagerskolen i Tärnsjö, og sammen med oldermand Mette Palsteen fra Sadelmager- og tapetsererlauget har hun arrangeret turen for medlemmer af lauget og deres ansatte.

”Jeg har arrangeret turen bl.a. fordi vi ikke har en uddannelse her i Danmark mere. Jeg har selv gået på skolen i Sverige, og det er et fantastisk sted, hvor man lærer virkelig meget. Jeg boede deroppe i tre år og fik mit svendebrev derfra, og jeg ved at vores kollegaer vil få meget ud af at besøge både skolen og garveriet,” siger Karina Guldborg-Sørensen.

Forskel og ligheder på fagene

Sadelmagerne har stor viden om brug af værktøj, nåle, lædertyper og lignende som man lærer på uddannelsen, men møbelpolstrerne i lauget er ikke nødvendigvis lige så erfarne på det felt. Derfor er der gode muligheder for at lære nyt på turen.

”I forhold til at arbejde med læder er vi mere autodidakte. En af mine mestre arbejdede som sadelmager i militæret, og ham har jeg lært noget af, men vi er for det meste selvlærte i forhold til læder som materiale os, der er møbelpolstrere,” siger Mette Palsteen, og bliver suppleret af Karina Guldborg-Sørensen:

”Vores to fag overlapper hinanden, men der er meget stor forskel på vores viden om stof og læder, alt efter hvilket fag vi kommer fra. Jeg ved til gengæld ikke meget om stof”.

Uddannelse i læder

Der er noget at glæde sig til for de 30 der har tilmeldt sig turen. Garveriet, der har eksisteret siden 1600-tallet, laver nogle af de allerbedste huder til blandt andet seletøj i Norden. Og der er meget at lære om de forskellige produkter som kommer fra det svenske garveri.

”Når man køber direkte fra garveriet, er der mange muligheder. Man kan bestille en hud efter om den skal være tør, let fedtet eller fuldt fedtet. Man kan vælge hvor blødt og tykt skindet skal være, og man kan få prægning på. Derfor er det en fordel at lære de forskellige produkter at kende, for du kan ikke formidle det til kunderne hvis du ikke selv kender mulighederne. Det gør vi noget ved på turen,” siger Karina Guldborg-Sørensen.

Hun husker tilbage på sin egen tid på skolen og alt det hun har lært dér.

”Jeg glæder mig til at vise alle skolen. De har mange spændende værktøjer og teknikker. Blandt andet en tekniktavle hvor man kan se 40 forskellige teknikker som man bruger når man arbejder med læder. Det er så dejligt nørdet, og jeg lover at alle får et godt indblik i hvad man lærer som sadelmager. Jeg er sikker på at både de gamle mestre og de unge svende og lærlinge vil lære noget. Og omgivelserne er i sig selv spændende. Vi skal bo på Gysinge Herrgård der er et gammelt håndværkscentrum med en smedje og en forretning hvor man kan købe alt indenfor gamle byggematerialer.”

Det er vigtigt hele tiden at uddanne sig og tilegne sig ny viden. Og turen til Sverige er netop arrangeret for at give mulighed for det blandt laugets medlemmer.

”Du skal ikke være bange for viden. Vi kan alle blive bedre og lære nyt, uanset hvor mange år vi har været i faget. Som håndværker bliver du aldrig færdig med at tilegne dig viden, og vi vil gerne støtte op om det og samtidig give vores medlemmer mulighed for at lære hinanden at kende, og dermed få mulighed for at udnytte hinandens viden på tværs af faget,” siger Mette Palsteen.

Samarbejde på tværs

Lauget arbejder løbende på at skabe relationer mellem medlemmerne, blandt andet med såkaldte onsdagsmøder som holdes mindst fire gange om året. Her er det et medlem der lægger værksted til og viser sin virksomhed og sit arbejde frem for kollegaerne. Og det er et ønske fra både Mette Palsteen og Karina Guldborg-Sørensen at studieturen også kan være med til at skabe et stærkt netværk mellem medlemmerne.

”Vores arbejde i lauget, og i øvrigt også i Håndværkerforeningen, skaber kendskab og samarbejde mellem mennesker, og det vil denne tur også medvirke til. Vores medlemmer løser mange forskellige opgaver, og har forskellige kompetencer, og det er godt at vide hvad andre kan og laver. Hvis en kunde ringer til mig og skal have lavet noget hvor jeg ikke er ekspert, så kan jeg sende kunden videre til en kollega som kan løse opgaven bedre. Dermed får jeg en glad kunde og hjælper en kollega til en ny opgave,” siger Mette Palsteen.

Karina Guldborg-Sørensen sender også gerne opgaver videre til kollegaer og ser frem til at udvide netværket på studieturen.

”Hvis jeg sender en opgave videre til en anden, skal jeg vide at kunden bliver glad og tilfreds. Vi skal kunne stå inde for det faglige over for vores kunder. Blandt andet fordi vi ikke har et uddannelsessted for sadelmagere i Danmark, er der mange som ikke kender hinanden; men det bliver der mulighed for at gøre noget ved på turen. Både mellem de erfarne og de unge svende og lærlinge,” siger Karina Guldborg-Sørensen.

Studieturen er helt udsolgt, og mange af de mestre der deltager, har taget enten deres svend eller lærling med, eller for fleres vedkommende både en svend og en lærling. Så der bliver rig lejlighed til at lære af hinanden og lære hinanden at kende. Turen er støttet af bl.a. Stillinges Fond.

laugetkbh.dk