Ifølge gamle traditioner giver det lykke i ægteskabet hvis en brud bærer noget gammelt, noget nyt, noget lånt og noget blåt ved brylluppet. Og det med at bære noget gammelt kunne Katherine Ines’ kunde sætte et stort kryds ved da hun blev gift sidste år. Brudekjolen var nemlig hendes mormors.
Med hjælp fra Katherine blev den omsyet og tilpasset så den passede til et bryllup anno 2023.
”Kunden kom ind med sin mormors brudekjole som moderen også var blevet gift i. Den var allerede rettet lidt til i vidden da moderen blev gift, men man kunne godt se at det var en gammel kjole der ikke passede helt til stilen i dag. Så jeg foreslog nogle rettelser og forandringer som både havde respekt for kjolen og samtidig gjorde den mere moderne,” fortæller Katherine.
Og kunderne kommer netop til Katherine af to årsager. Dels for at få omsyet kjolen, men i høj grad også for at få idéer og forslag til hvordan kjolen kan redesignes.
”Mit håndværk er jo at designe og sy kjoler, så jeg synes kun det er dejligt at hjælpe. Ofte har kunden svært ved at se ud over det eksisterende konkrete produkt, så det kan jeg komme med forslag til,” fortæller Katherine.
Bevare ånden
Når kunderne kommer ind i skrædderiet med en gammel kjole som de gerne vil have redesignet, handler det for Katherine om at bevare kjolens ånd.
”Det vigtigste er selvfølgelig altid at bruge materialet til at skabe en kjole der passer til kunden. Men der er tit mange følelser forbundet med sådan en proces, især hvis det er et arvestykke. Dér handler det tit om at man gerne vil sende en tanke til sin bedstemor eller det andet familiemedlem der har båret kjolen,” siger Katherine og fortsætter:
”Så hvis det er mormors kjole, skal vi bevare dét som fører tankerne hen på mormor. Hvis kjolen fx har flæser, så kan det være at vi fjerner nogle og flytter nogle andre, så det passer bedre til stilen i dag. Eller hvis det er en kjole fra 1970’erne, så skal der være referencer til dét i den færdige kjole. Så for mig handler det om at bevare det der er genkendeligt, samtidig med at jeg rydder op i pynt og tilretter pasformen,” fortæller Katherine og kommer med et eksempel.
”For et par år siden havde jeg en kunde der kom ind med en kjole der var pyntet med kartoffeltryk. Den syede jeg om til en buksedragt hvor vi havde taget et par af kartoffeltrykkene med. På den måde kunne venner og familie genkende kjolen i buksedragten,” siger Katherine.
Flere tænker på bæredygtighed
Hvor der er mange kunder der kommer med et arvestykke eller en kvalitetskjole de har fundet i en genbrugsbutik og gerne vil have redesignet, så er der også kunder der kommer ind med en kjole og beder Katherine om at sy en helt ny kjole af stoffet.
”Ud fra tanken om at mindske vores forbrug af ressourcer giver det rigtig god mening at genbruge stoffet fra en gammel kjole som man alligevel ikke bruger. Så det gør jeg også gerne,” siger Katherine.
Kjole af landsholdstrøjer
En anden opgave som Katherine har udført, er at sy en kjole ud af gamle landsholdstrøjer.
”Der kom en fyr ind som elsker at se fodbold sammen med sin kæreste så han havde taget nogle af sine gamle landsholdstrøjer med og bad mig sy dem om til en kjole til kæresten. Generelt er fodboldtrøjer ikke særlig feminine så jeg klippede dem op og syede dem sammen, tilføjede noget talje og rettede på ærmerne så de blev mere feminine. Det synes jeg var en ret fin opgave,” slutter Katherine.