Tidl. minister Marianne Jelved: Smykket kan åbne en samtale

Marianne Jelved har altid et bestemt smykke på. Det er halssmykket Leaf, som Kasia Gasparski har skabt. Det begyndte som et lån fra Statens Kunstfonds Smykkesamling, men endte med, at hun selv købte det.

Tekst: Peter Djurup
Foto: Steen Brogaard

Denne artikel blev bragt i MESTER21, juni 2022.

Når man ser Marianne Jelved på tv og billeder eller i levende live, ser man højst sandsynligt også Leaf rundt om hendes hals. Også på det officielle portrætmaleri, som kunstmaleren Mads Rye har malet i forbindelse med Jelveds 30-årsjubilæum som folketingsmedlem, bærer hun smykket. Det er nærmest blevet synonymt med den erfarne politiker, siden dengang hun lånte det i en periode i slutningen af 1990’erne.

”Vi var fire-fem kvinder i Folketinget, der blev opfordret til at gå med bestemte smykker for at vise dansk smykkekunst. Ud over mig var det blandt andet også Margrethe Vestager. De enkelte smykker blev udvalgt, efter at de skulle passe til den enkelte i stilen,” siger Marianne Jelved.

Det blev Leaf fra Kasia Gasparski, som Marianne Jelved skulle gå med, og det udviklede sig til at blive hendes helt personlige smykke.

”Jeg blev meget glad for mit smykke, og efter et par måneder købte jeg det selv. Det er et genialt smykke og meget usædvanligt, fordi det ser ud, som om de enkelte blade nærmest ligger rundt om halsen, da bladene er sat sammen med fiskesnøre, så det ikke kan ses, at de er hæftet sammen,” siger Marianne Jelved.

God idé med smykkeudlån

Netop smykkets unikke måde at holde bladene sammen på får mange til at stille Marianne Jelved spørgsmål til det.

”Der er mennesker, der stadig spørger mig, hvor jeg har smykket fra, fordi de lægger mærke til det. Især når jeg placerer det blad, der er af guld, så det sidder næsten midt på halsen. På den måde kan en samtale starte et andet sted end planlagt, ved at jeg kan fortælle historien om smykket, der er blevet meget personligt for mig,” siger Marianne Jelved, der også flere gange er blevet ringet op af folk, der har set hende med smykket på og vil vide, hvem der har lavet det.

Hun synes, at ordningen med, at man kan låne smykker fra statens smykkeskrin, er god, fordi der på den måde bliver vist dansk smykkekunst frem.

”Der er ingen tvivl om, at det er en god idé med udlånsordningen. Jeg havde i sin tid flere forskellige smykker til låns, og det var jeg glad for. Særligt for Leaf, som jeg så selv købte bagefter,” siger Marianne Jelved.

Hun har tidligere gået meget med en grønlandsk halskæde. Den var fast om hendes hals før Leaf, og det var også, fordi den havde en særlig historie.

”Jeg fik kæden af nogle grønlændere, og det havde også en historie, jeg satte pris på. Jeg havde arbejdet en del med opgaver i forhold til Grønland, og derfor fik smykket en særlig betydning for mig. Jeg har det stadig, og jeg fandt det frem for kort tid siden, da jeg gennemgik mine smykker. Smykker fortæller historier og bliver personlige,” siger Marianne Jelved.

Tilbage til temaet "Lån et smykke"