Snedkerprisen uddeles for tredje gang: Faget fortæller nye og gamle historier

Snedkerprisen 2020 går til Sagnlandet Lejre.

Kongehallen i Sagnlandet Lejre er tredje modtager af Snedkerprisen på 150.000. Prisen gives for det imponerende håndværk, der er gået ind i forarbejdningen af over 1000 tons dansk egetræ, og hvor moderne CNC-teknologi er gået hånd i hånd med traditionsrigt håndværk. Snedkerprisen overrækkes torsdag den 27. august i Danmarks største vikingehal i Lejre.

Tredje modtager af Snedkerprisen får alle besøgende til at snappe efter vejret. Historiens vingesus er fanget og udtrykt gennem mere end 1000 tons dansk egetræ. Højteknologiske maskiner har arbejdet sammen med traditionelt værktøj og specialiserede håndværkere. Sagnlandet Lejre har bogstaveligt talt lagt alen til de store oplevelser, som de mange besøgende kommer til Sagnlandet for at få.

Københavns Snedkerlaug har valgt at præmiere det fine og komplekse håndværk, der kan opleves i Kongehallen:

”I den nye kongehal, som er den værdige modtager af Snedkerprisen 2020, er vikingernes imponerende træskærerarbejde vakt til live med en blanding af CNC-teknik og traditionelt træskærerarbejde. Fortidens udsmykning er gjort mulig med nutidens omkostningsniveau, kongernes hal er vakt til live – og resultatet gør snedkerhåndværket ære”, lyder det blandt andet i Københavns Snedkerlaugs motivering for prisen.

Kongehallen fortæller historier om levevis, magt og æstetik i vikingetiden – og trækker håndværksmæssige tråde gennem tiden:

”Gennem vores arkæologiske research og stærke samarbejde med nutidens dygtigste håndværkere, skovbrugere og arkitekter, har vi fået ny forståelse og enorm respekt for de ukendte tømrere, snedkere og billedskærere, der i 700-tallet udtænkte, skabte og udsmykkede den oprindelige kongehal”, fortæller Lars Holten, direktør for Sagnlandet Lejre.

Kongehallen har tidligere på året også modtaget Amalienborgprisen og Amalienborgmedaljen.

Læs mere

Hele pressemeddelelsen fra Snedkerlauget kan læses på laugets hjemmeside:

Snedkerprisen 2020 – stort tillykke til Sagnlandet