Studenterhuen har også en bagside. Og det er ikke kun et hak i skyggen

Med sommeren kommer studenterne, og det skaber en særlig folkelig glæde at se alle de unge mennesker fejre, at de nu har afsluttet deres gymnasietid.

Men euforien har en trist bagside. For hver sjette af de nybagte studenter kommer ikke videre med deres uddannelse (målt fem år efter deres eksamen). De ender dermed som ufaglærte studenter med de risici og jobusikkerhed, det fører med sig.

Jeg ved og anerkender, at det kan være svært for en 15-16-årig at træffe et reelt uddannelsesvalg, og derfor bliver gymnasiet det sikre valg for mange. Men i et land, hvor vi hylder uddannelse og livslang læring, er det en falliterklæring, at vi så ukritisk sender årgang efter årgang i gymnasiet vel vidende, at mange af dem ender i ufaglærte job, samtidig med at samfundet skriger på håndværkere og faglærte inden for næsten alle fag.

Lad os i dag hylde de nye studenter, det fortjener de, men lad os samtidig love hinanden, at vi for alvor gør op med vores uddannelsessystem, som sender alt for mange unge i en usikker retning.

Af Christoffer Susé, adm. direktør i Håndværkerforeningen København.

Indlægget blev bragt i Berlingske, 8. juni 2023.