Foruden de 300 unge konkurrencedeltagere fra erhvervsuddannelserne besøgte mange tusinde folkeskoleelever og deres forældre Bella Centeret. Og forhåbentlig er mange af de unge gået derfra med en fornemmelse af, at en erhvervsuddannelse kunne være en relevant uddannelsesvej for dem. For vi har brug for de unge – dem der kan og vil, og ikke mindst dem der tør.
Selvom det er svært at undervurdere betydningen af DM i Skills, må vi også konstatere, at arrangementet ikke kan stå alene, hvis vi for alvor skal have flere unge til at søge ind på erhvervsuddannelserne.
Det kræver naturligvis, at vi helt grundlæggende har nogle attraktive erhvervsskoler med kompetente faglærere, og at vi som mestre og virksomhedsejere kan tilbyde nogle spændende og udviklende lærepladser.
Men det kræver også, at vi højner anseelsen af håndværksfagene, og sætter fokus på de mange spændende muligheder, som en erhvervsuddannelse giver. Det er vi heldigvis mange der arbejder på, og nærværende magasin er et godt eksempel.
I Håndværkerforeningen København har vi også i mere end 150 år hyldet årets dygtigste nyuddannede håndværkere med medaljer. Ved den store medaljeuddeling på Københavns Rådhus overrækker vi også en lang række legater, til fx videre uddannelse eller udlandsophold, for bogstaveligt talt at vise, at en erhvervsuddannelse åbner en verden af muligheder.
Men heller ikke MESTER og Håndværkerforeningens medaljeuddeling kan stå alene. Vi har brug for, at alle aktører, inklusiv politikerne på Christiansborg, fortsætter det lange seje træk, som allerede er i gang.
Af Per Vangekjær, formand for Håndværkerforeningen København
Indlægget blev bragt i MESTER, februar 2020.