På konditorskole i Las Vegas

Med et rejselegat fra Stillinges Fond har konditor Jonas Esben Dahl Grue realiseret sin drøm om at tage et 10 ugers masterclass-kursus hos den verdensberømte konditor Amaury Guichon, der især er kendt for sit fantasifulde, men virkelighedsnære konditordesign og sine chokoladeskulpturer.

Tekst: Jakob Bo Andersen
Foto: Privatfoto Jonas Esben Dahl Grue / Rie Neuchs

Denne artikel blev bragt i MESTER20, april 2022.

Jonas Esben Dahl Grue blev udlært konditor i 2020 fra La Glace. Undervejs i uddannelsen begyndte Jonas at følge den schweizisk-franske konditor Amaury Guichon på Instagram. Guichon deltog som 21-årig i en konditorkonkurrence på fransk tv, og det blev startskuddet til en international karriere som chokoladedesigner og underviser på eget Pastry Academy i Las Vegas.

”Jeg har fulgt Amaury i flere år, og i mine øjne er han en af verdens bedste konditorer – og i hvert fald af en de mest kendte. Han har sin egen tv-serie på Netflix og 5,5 millioner følgere på Instagram,” fortæller Jonas og fortsætter:

”Hvis man vil se noget vildt konditordesign og chokoladearbejde, så er det ham, man skal holde øje med. Så da han for cirka 2 år siden annoncerede, at han ville starte sin skole i Las Vegas, besluttede jeg mig for, at der ville jeg over og lære af ham,” fortæller Jonas.

Rejselegat åbnede dørene

Med et rejselegat fra blandt andet Stillinges Fond kunne Jonas i efteråret 2021 pakke kufferten og rejse til Las Vegas, hvor han deltog i en 10 ugers masterclass på Amaury Guichons Pastry Academy.

”Det var faktisk min mor, der så en annonce for Stillinges Fond i MESTER og opfordrede mig til at søge legatet, så jeg kunne komme af sted. Jeg modtog legatet i foråret 2021 og var af sted i efteråret, og det har virkelig været en fantastisk oplevelse,” siger Jonas.

Chokolade og konditordesign

De 10 uger på skolebænken bød på et nyt tema hver uge. Blandt de ugentlige temaer var chokoladeskulpturer, fyldte chokolader, is, desserter, dekoration og ikke mindst en uge, hvor eleverne blev undervist i at skabe Amaurys signaturkager.

”Det var virkelig intenst, og vi knoklede 10-12 timer i køkkenet hver dag. Men hold da op, det var lærerigt og fedt,” fortæller Jonas.

Internationalt netværk

På Jonas’ masterclass-hold deltog 16 elever fra hele verden, blandt andet Tyskland, Schweiz, Brasilien, Puerto Rico, Cambodia, Canada og USA. Så opholdet har givet ham et helt unikt internationalt netværk.

”Det var rigtigt spændende at møde de andre i klassen, for de kom jo med hver deres faglige og kulturelle baggrund, som de bragte med i undervisningen. Jeg boede i et hus sammen med tre andre fra klassen, og dem er jeg kommet ekstra tæt på. Så det har både været en faglig og en personlig udviklingsrejse,” siger Jonas.

Drømmer om at starte sit eget

Vel tilbage i Danmark er Jonas begyndt at planlægge næste kapitel i sit arbejdsliv. Han drømmer om at starte sin egen virksomhed, gerne noget hvor han har mulighed for at undervise.

”Turen til Las Vegas har rustet mig både fagligt og personligt, så jeg føler mig klar til at give mig i kast med at blive selvstændig,” slutter Jonas.

 

Få masser af historier om smukt og kreativt håndværk

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld dig Håndværkerforeningens nyhedsbrev, og få de gode historier sendt direkte til din indbakke. Nyhedsbrevet sendes på mail. Vær opmærksom på, at Håndværkerforeningen benytter Mailchimp til at sende nyhedsbreve. Derfor deler vi dit navn og mailadresse med Mailchimp.

 

Har du lyst til at tegne gratis abonnement på magasinet MESTER, så skriv dig op her

Læs mere om, hvordan du kan rejse med dit fag

Tema:
Rejs med dit fag

Mød blandt andet naveren Rasmus, der har rejst i store del af verden, samt Christian Carstens, der som nyuddannet automekaniker boede og arbejdede et år i Sydamerika.
Find temaet her

Oldermanden: International erfaring betyder meget, når mester skal ansætte

Det er absolut et plus at have international erfaring eller et udenlandsk uddannelsesophold på cv’et, når man søger job som konditorsvend. Det siger Konditorlaugets oldermand, Mette Søgaard. Hun bakkes op af flere oldermands-kollegaer, som ligeledes bekræfter, at det har en betydning. Derfor opfordrer Mette Søgaard gerne både lærlinge og svende til at tage ud og ’se verden’.

”De der vælger et udlandsophold, er ofte dem med lidt mere krudt og krummer i. Det er dem, der driver det lidt længere end flertallet,” siger konditormester Mette Søgaard, der er oldermand i Københavns Konditorlaug, og fortsætter:

”Det viser mig som mester, at jeg står med en selvstændig person. Det viser også, at man er åben over for muligheder, og det er absolut et plus i dagligdagen. Det at kunne se muligheder frem for begrænsninger,” siger Mette Søgaard.

Kager med international inspiration

Håndværkere har til alle tider rejst ud i verden og hentet og givet inspiration til hinanden. Det gælder naturligvis også inden for de gastronomiske brancher.

For eksempel er wienerbrød kendt i den engelsktalende verden som Danish Pastry, selvom det – som navnet antyder – faktisk stammer fra Wien. Men danske bagere tog det til sig omkring 1850 og justerede og udviklede opskrifterne til den danske tradition og smag. Og i starten af 1900-tallet var det en dansk bager, der gjorde det smuldrende bagværk populært i USA under navnet Danish Pastry.

Var på vej til Frankrig

Som nyudlært konditorsvend var Mette Søgaard selv på vej til Frankrig for at arbejde. Efter svendeprøven gik hun gik et år på handelsskole for at blive bedre til fransk, men kort før afgang fik hun tilbudt sin egen butik i København. Så rejsedrømmen blev lagt til side.

Nogle år senere var hun på et kortere ophold i Rom, hvor hun arbejdede i et konditori.

”Jeg lærte dem at lave medaljer, rosinbrød og selvfølgelig wienerbrød. Det var en stor inspiration for mig, og i mange år tog jeg hvert år tilbage til Rom og gik selvfølgelig forbi konditoriet. De fortsatte med at have medaljer i sortimentet mange år efter. Det synes jeg selvfølgelig er ret sjovt,” slutter Mette Søgaard.

Fakta: En erhvervsuddannelse åbner en verden af muligheder

Som faglært håndværker har du unikke muligheder for at rejse med dit fag og arbejde eller videreuddanne dig i udlandet. Både under og efter uddannelsen.

Når du planlægger dit uddannelsesophold, skal du være opmærksom på, at mange uddannelser i udlandet koster penge. Tjek med din mester, dine kollegaer eller på din tekniske skole, om de kender det uddannelsessted du gerne vil tilmelde dig, så du er sikker på, at det faglige niveau er, som du ønsker det.

Har du lyst til at tage et uddannelsesophold i udlandet, er der gode muligheder for at søge rejselegater. Blandt andet via Stillinges Fond. Læs mere, om hvordan du søger legat, på stillingesfond.dk.