Det hele startede på Christiania hvor Clara Waldmann voksede op mens hendes far og mor byggede huset ”12-kanten” som Clara i dag bygger videre på. Ved siden af det hus familien boede i, var der et overdækket skur der fungerede som værksted for hendes far mens han byggede.
”Jeg kom meget i skuret med værktøjet, og som teenager blev jeg enig med nogle veninder om at vi skulle bygge en hule. Men det skulle være en professionel en med vinduer og dør som et rigtigt hus. Det fik vi lov til at gøre på volden, og det blev mit første helt eget byggeprojekt,” siger Clara Waldmann der her fik vist at det at arbejde med træ, var den rette vej for hende.
Hun var allerede inden tømreruddannelsen klar over at hun ville videreuddanne sig enten til arkitekt, ingeniør eller bygningskonstruktør. Men udgangspunktet skulle være tømreruddannelsen for at lære håndværket fra bunden.
Case for studievejleder
Clara Waldmann klarede sig godt i folkeskolen, og derfor var rådet fra hendes mor og studievejlederen samt andre voksne at hun skulle vælge gymnasiet.
”Jeg havde svært ved at sidde stille og koncentrere mig i skolen, og jeg havde ikke lyst til at sidde på skolebænken hver dag i tre år mere. Min studievejleder udfordrede mit projekt med at blive tømrer, men hun endte med at anbefale mig at tage en EUX-tømreruddannelse. Det var på det tidspunkt en ny kombineret uddannelsesform hvor man både får en gymnasial og en håndværksmæssig uddannelse. Da jeg fik at vide at jeg kunne være en dag på værkstedet og en dag på skolebænken på skift, blev jeg overbevist. Studievejlederen endte med at bruge mig som case for sin egen uddannelse da det var et eksempel på en anderledes vejledning,” siger Clara Waldmann.
Læreplads med god tone
At Clara var kommet på sin rette hylde, viste sig hurtigt under uddannelsen hvor hun bl.a. begyndte at konkurrere i sit fag. Konkurrencerne førte til lærepladsen hos Jakon.
”Egentlig har jeg oplevet megen opbakning, trods manges fordomme om at være kvinde i byggebranchen. Det viste sig bl.a. på skolen hvor der var en underviser som var censor ved en af de konkurrencer jeg var med til, og som hjalp mig med at finde læreplads. Både fordi han syntes at jeg var en fed person og dygtig til mit håndværk, men måske også fordi jeg skilte mig ud fra mængden som den eneste kvinde til konkurrencerne og i min klasse. Han anbefalede Jakon til mig, og omvendt mig til de lærlingeansvarlige i Jakon, og jeg kom til samtale og fik lærepladsen,” siger Clara Waldmann.
Hun var glad for at være i lære i virksomheden hvor arbejdsmiljøet var i orden.
”I Jakon er de ordentlige i forhold til at behandle medarbejderne godt og skabe et godt arbejdsmiljø. De har en god politik i forhold til hvordan man behandler medarbejderne, og der er styr på de fysiske forhold. Og så er der en god jargon blandt medarbejderne,” siger Clara Waldmann.