Velkommen til vores nye undervisningsminister

15. december sidste år præsenterede statsminister Mette Frederiksen sin nye regering. Ét af de ministerområder, som jeg holdt særligt øje med, var undervisningsministeriet, hvor der nu står Mattias Tesfaye (S) på kasketten.

Tesfaye er trukket i arbejdstøjet og har allerede meldt ud, at han er parat til at droppe ambitionen om, at 25 % af en årgang skal søge ind på en erhvervsuddannelse, for i stedet at fokusere på at fastholde dem, der er der.

Det er bestemt fornuftigt at skrue op for ambitionerne for, hvad der kommer ud – men det betyder i mine øjne ikke, at man bare kan droppe ambitionerne om, hvordan der kommer flere ind på uddannelserne. Det må være et både og, og det er jeg ikke i tvivl om, at Tesfaye er enig i.

Den nye minister lægger også op til en mere fordomsfri debat om, at det ikke er alle, der er klar til at vælge en erhvervsuddannelse lige efter folkeskolen, og at de måske derfor har brug for at ’tage nogle år’ et andet sted først.

Netop den forståelse har vi haft fokus på længe. For vi er nødt til at erkende, at gymnasiet for mange reelt har udviklet sig til en forlænget grundskole.

De der har evnerne og motivationen til at påbegynde en erhvervsuddannelse direkte efter folkeskolen, skal naturligvis tilskyndes til det. Men den store rekrutteringsindsats til erhvervsuddannelserne skal fortsætte ind i gymnasiet, til de unge er klar og åbne for et reelt valg af en erhvervsuddannelse. Og så skal det være langt nemmere at skifte mellem de forskellige ungdomsuddannelser, for eksempel fra STX til en erhvervsuddannelse, og få overført den merit, man måtte have opnået.

Det glæder vi os til at tale videre med Mattias Tesfaye om.

Velkommen til.

Af Per Vangekjær, formand for Håndværkerforeningen København

Indlægget blev bragt i MESTER, februar 2023.