Vi har brug for at flere starter deres egen virksomhed

For nylig bragte Berlingske et debatindlæg fra en iværksætter gennem 20 år der nu fraråder andre at blive iværksætter. Skribenten pegede blandt andet på at rammevilkårene for at være iværksætter lader meget tilbage at ønske.

Jeg er meget enig i kritikken, selvom min konklusion er en anden. Vi har brug for at flere starter egen virksomhed!

Desværre bliver skribentens ellers meget relevante opråb overskygget af den ulykkelige samfundstendens hvor der er gået snobberi i begrebet iværksætter. Det har medført at mange i dag sætter lighedstegn mellem iværksætteri og tech- og viden-start ups og jagten på den næste unicorn.

Men helt basalt, så er en iværksætter en person der sætter noget i værk. En der starter egen virksomhed. En der er selvstændigt erhvervsdrivende.

Derfor er en tømrermester, malermester, bagermester eller en guldsmed lige så meget iværksætter som en tech-start up der ønsker at berige verden med endnu en app.

Og uanset hvilken type iværksætter man er, så er der brug for at flere går den vej. Og så er det jo godt at regeringen er på vej med en ny iværksætterstrategi.

Den har godt nok været tre år undervejs. Så lad os håbe at den, ligesom whisky, vin og ost, bliver bedre med alderen.

Det som er afgørende, er at den kommende iværksætterstrategi favner alle typer af iværksættere. For selvom vækst-iværksættere inden for Life Science eller fintech er vigtige, så er den klassiske iværksætter, der skaber lokale arbejds- og lærepladser, og lever et stille liv uden at der ’går Løvens Hule i den’, også vigtige.

Af Christoffer Susé, adm. direktør i Håndværkerforeningen København.

Indlægget blev bragt i magasinet MESTER, februar 2024.