Antallet af iværksættere styrtdykker – det er dårligt nyt for Danmark

Der er rigtigt godt gang i jobfesten hos de danske lønmodtagere, og aldrig har så mange danskere været i beskæftigelse. Den gode nyhed kommer dog med en alvorlig pris. For ifølge en opgørelse over antallet af nystartede virksomheder, styrtdykker antallet af iværksættere. Faktisk er antallet af nystartede virksomheder i 1. halvår af 2022 lavere end i 1. halvår af 2020, hvor corona-pandemien slog igennem, og statsminister Mette Frederiksen lukkede landet.

Det er ubetinget dårligt nyt, at antallet af nye virksomheder falder! Blandt andet fordi nye virksomheder er med til at skabe arbejdspladser og sikre vækst i samfundet. Ofte ser vi også, at en ny virksomhed gør tingene på en ny og anden måde end andre virksomheder, og dermed sikrer vi en kontinuerlig udvikling og innovation, der er med til at holde os konkurrencedygtige. Præcis som når en ny generation, der arbejder, tænker og gør tingene på deres egen måde, kommer til i en familievirksomhed.

Danmark er i forvejen et af de lande i Europa, hvor der er færrest selvstændigt erhvervsdrivende i forhold til befolkningens størrelse, og tendensen har desværre været for nedadgående i mange år.

Jeg tror, at én af forklaringerne på den nedadgående tendens er, at mange stadig kan huske den katastrofalt dårlige behandling, som regeringen udsatte selvstændigt erhvervsdrivende for under corona-pandemien, og at mange af dem, der måtte gå med overvejelser om at stifte virksomhed, tænker ’Nej tak, det orker jeg simpelthen ikke!’.

Derudover oplever vi alt for tit, at regler og lovgivning laves bag et skrivebord langt fra virksomhedens dagligdag og virkelighed.

Derfor er der brug for, at vi ændrer syn og indstilling til det at være selvstændigt erhvervsdrivende, og får vendt udviklingen, sådan at langt flere vælger at starte egen virksomhed.

 

Af Christoffer Susé, adm. direktør i Håndværkerforeningen København.

Indlægget blev bragt i MESTER, september 2022.