Det er surt at skulle betale for andres dårlige planlægning

Vejarbejde. Opgravninger. Afspærringer. Det er historien om København i disse år. Ingen bydele går fri, og så langt øjet rækker, ser man de rød-hvide afspærringer. Alene i 2022 blev der givet 11.000 gravetilladelser i kommunen.

Det enorme gravearbejde går hårdt ud over det lokale erhvervsliv, og det er virksomhederne, der betaler prisen for kommunens dårlige planlægning. En chef fra Teknik- og Miljøforvaltningen skrev for nylig på LinkedIn, at forvaltningen ’arbejder intenst på at blive bedre til at koordinere’. Man kan sige, at det manglede da også bare i en forvaltning med 2.400 ansatte. Det er flere ansatte end i hele Herlev Kommune.

Men det handler om meget mere end dårlig planlægning. Distancen fra det kommunale skrivebord til virkeligheden er blevet for stor, og man har ikke forståelsen af de konsekvenser, ens beslutninger har. For når man spærrer en hel gade af i tre måneder (og efterfølgende to-tre måneders forsinkelse), generer man ikke kun beboerne. Man tager levebrødet fra de butikker og virksomheder, der ligger i gaden. Det er Pouls VVS-butik, Bentes bageri, Louises guldsmedeværksted og Sørens café, det går ud over.

De lokale ugeaviser bugner hver uge med historier om tomme butikslokaler, uvarslede opgravninger og forsinkelser. Også de kørende håndværkere er stærkt generet af lukkede veje og omkørsler og deraf følgende trængsel og forsinkelser.

Kommunen har ansvaret for at skabe rammerne for, at vi har en velfungerende by. Men jeg savner, at kommunen begynder at stå på mål for at sikre, at byen overlever. For hvad hjælper det, at vi har nyt fibernet, hvis alle de lokale virksomheder er lukket, imens det blev gravet ned?

 

Af Christoffer Susé, adm. direktør i Håndværkerforeningen København.

Indlægget blev bragt i MESTER, juni 2023.