Mange muligheder med metal

TEMA: For dem, der gerne vil arbejde med bearbejdning af metal, er der rige muligheder inden for uddannelsessystemet. En lang række uddannelser fører til job i industrien med metal som materiale. Der er både mulighed for at arbejde med store jernkonstruktioner til byggeriet og små bitte metalelementer til for eksempel måleudstyr i medicoindustrien.

Mød metallets mestre nedenfor.

Denne artikel blev bragt i MESTER10, april 2020.

Fagene inden for metalindustrien er både for dem, der kan lide at bruge deres hoved og hænder. Og der er både mulighed for at arbejde med hammer og ambolt, og med maskiner og computere. Metalfagene er mangfoldige.

Metal indgår i mange elementer i verden. I byggeriet, i maskinindustrien og i medico. I de fleste industrier bruges der materialer forarbejdet i metal, uanset om det er en mikroskopisk del til et måleinstrument eller en port til en historisk bygning.

Metal på de tekniske skoler

For mange er det at arbejde med metal, noget en smed gør, men sådan er det langt fra kun. Er man fascineret af mulighederne med metaller og forarbejdning, er der nok at vælge imellem på de tekniske skoler.

Uddannelser med metal findes i flere udgaver og retninger. Der er muligheder på en lang række tekniske skoler rundt omkring i landet. For eksempel TEC, NEXT og Roskilde Tekniske Skole blot for at nævne nogle enkelte på Sjælland. For dem, der er interesserede, er det en god idé at tale med en studievejleder på en af de tekniske skoler.

Med hammer og ambolt

Er man til smedearbejde og har lyst til at bruge sine hænder, er der forskellige retninger inden for smedeuddannelserne.

Du kan blandt andet blive:

 • Klejnsmed
 • Rustfast smed
 • Bearbejdningssmed
 • Energiteknik
 • Maritim smed
 • Svejser

Finmekanik og låse

En anden vej at gå, hvis man vil arbejde med metal, er finmekanikeruddannelsen. Finmekanikeren arbejder med fremstilling af meget små metaldele til for eksempel høreapparater og fintfølende måleudstyr. Fremstillingen foregår på maskiner, og derfor er en del af uddannelsen it-relateret, da man skal kunne programmere og styre de store maskiner elektronisk.

Som finmekaniker kan du også vælge at specialisere dig som låsesmed eller vælge at blive våbenmekaniker. Så også her er spændvidden i uddannelsen stor.

Du kan blandt andet blive:

 • Finmekaniker
 • Låsesmed
 • Våbenmekaniker

Maskinproduktion og programmering

Hvis det er selve styringen af de store maskiner, der interesserer dig, er der mulighed for at blive industritekniker.

En industritekniker lærer at fræse, dreje og bore i blandt andet metal. Her er det selve programmeringen af maskinerne, der fylder mest, da maskinerne styres med computere.

Som industritekniker lærer du også at opsætte og reparere maskinerne, og man lærer at svejse. Du kan enten vælge at blive industriassistent, hvilket du er efter trin 1 af uddannelsen. Efterfølgende kan du enten blive industritekniker med speciale i maskin eller produktion.

Du kan blandt andet blive:

 • Industriassistent
 • Industritekniker med speciale i maskin eller produktion

Mød metallets mestre

Valget af uddannelse hænger tæt sammen med ens interesser og drømme om fremtidens arbejde. MESTER har besøgt to virksomheder, der begge arbejder med forskellige former for metal. De viser nogle af de mange muligheder, som en metaluddannelse giver adgang til. Fra de store konstruktioner til de mikroskopiske metalelementer.

Læs med, og mød den hvide smed, René Sønnichsen, og den sorte smed, Jesper Agerskov.

Den hvide smed
René Sønnichsen

Den hvide smed, René Sønnichsen, er uddannet finmekaniker, og er medejer og direktør af virksomheden Andersson & Sørensen.
Læs artiklen her

Den sorte smed
Jesper Agertoft

Den sorte smed, Jesper Agertoft, er uddannet smed og fjerde generation i Emil Nielsens Smedeværksted.
Læs artiklen her