Et lys i mørket

Det er snart ét år siden, statsministeren lukkede Danmark ned første gang, og i skrivende stund er vi midt i endnu en hård coronanedlukning. Derfor er det dejligt, at vi kan glæde os over et lille lys i mørket: Det seneste år har vi nemlig set en stigning i tilgangen til erhvervsuddannelserne.

I mit eget fag – malerfaget – har vi oplevet en stor stigning i tilgangen af nye lærlinge i hovedstadsområdet, og heldigvis oplever mange virksomheder, særligt inden for bygge- og anlægsfagene, at der stadig er opgaver og dermed behov for dygtige medarbejdere og lærlinge. Det har været medvirkende til, at der i 2020 over en bred kam blev indgået flere lærepladsaftaler end året før. Stigningen er sket på trods af den store usikkerhed, som har præget 2020, og jeg mener godt, at vi kan være stolte over det ansvar, som virksomhederne viser her.

Jeg er ikke i tvivl om, at stigningen i antallet af ansøgninger hænger sammen med, at flere fag (inklusive malerfaget) giver praktikpladsgaranti til eleverne, ligesom ordningen med fordelsuddannelser også spiller ind. Med andre ord, det betaler sig at tage ansvar.

Det vidner også om, at det er helt grundlæggende og naturligt for langt de fleste håndværksmestre at tage lærlinge og være med til at uddanne fremtidens arbejdskraft og give vores fag og traditioner videre. Ligesom vi også er blevet bedre til at fortælle, at en erhvervsuddannelse er et rigtigt godt afsæt, hvad enten man vil arbejde som faglært, læse videre eller starte sin egen virksomhed.

Så derfor skal der lyde en stor opfordring til alle de unge dygtige elever, som afslutter folkeskolen til sommer: Vælg en erhvervsuddannelse – både de tekniske skoler og virksomhederne står klar til at tage imod jer, og Danmark har brug for jer.

Af Per Vangekjær, formand for Håndværkerforeningen København

Indlægget blev bragt i MESTER, februar 2021.