Et opgør med lønmodtagersamfundet

Andelen af selvstændigt erhvervsdrivende er halveret over de seneste 40 år, og Danmark er i dag det land i EU, der har den laveste andel af selvstændige på arbejdsmarkedet. Det viser en analyse foretaget af SMVdanmark.

Men vores samfund har brug for de arbejdspladser og den vækst, som nye virksomheder skaber. Derfor er det et problem, at andelen af iværksættere og selvstændigt erhvervsdrivende falder.

SMVdanmarks analyse er afsluttet før coronakrisen og siger altså ikke noget om, hvilke konsekvenser coronakrisen får for antallet af iværksættere og selvstændigt erhvervsdrivende. Men coronakrisen har desværre bekræftet, at vores samfund er blevet til et lønmodtagersamfund, og gennem det seneste år har man nærmest fået indtryk af, at et rigtigt job passes hjemmefra bag computeren.

Derfor er der brug for, at vi gør op med den kultur, et lønmodtagersamfund skaber, og får gjort det mere attraktivt at starte egen virksomhed.

Fra samfundets side skal vi allerede i folkeskolen være langt bedre til at spore de unge ind på tanken om at starte egen virksomhed og vise, at der er mange veje til at blive selvstændigt erhvervsdrivende. Én af dem er en håndværksmæssig uddannelse – netop fordi det er en uddannelse, som er rettet direkte mod arbejdsmarkedet.

Så hvis vi ser på, hvor mange der i dag vælger gymnasievejen, står vi med en kæmpe opgave med at vende udviklingen. Blandt andet derfor arbejder vi i Håndværkerforeningen med at gøre op med de fordomme, som kan stå i vejen for at unge vælger en erhvervsuddannelse og bagefter starter egen virksomhed.

 

Af Christoffer Susé, adm. direktør i Håndværkerforeningen København.

Indlægget blev bragt i MESTER, april 2021.