Vi plejer at hylde selvstændigt erhvervsdrivende og iværksættere. De tjener i bogstavelig forstand deres eget brød, og langt de fleste skaber ovenikøbet vækst og arbejdspladser til gavn for samfundet. De står også selv med risikoen, hvis det går galt. Og under normale omstændigheder er det en betingelse, som alle selvstændige accepterer fuldt ud.
Under coronakrisen har situationen ikke været normal. Blandt andet fordi samfundet har lagt en lang række restriktioner på, hvordan virksomhederne kan drive deres forretning, og flere brancher er endda tvangslukket. Derfor er vi langt ude over den ‘normale’ risiko, som man påtager sig som selvstændig.
Mange virksomheder står med store økonomiske udfordringer, og derfor er der politisk vedtaget en række økonomiske hjælpepakker (man kan spørge sig selv om ’hjælp’ er det rigtige ord, når staten tvangslukker ens virksomhed), som virksomhederne kan søge. Her er det værd at huske, at hjælpen er selvhjælp til samfundet, IKKE en gave til virksomhederne eller deres ejere. Selvstændigt erhvervsdrivende vil helst bare drive deres virksomhed og selv tjene deres penge. Det er derfor, de er blevet selvstændige.
Desværre er hjælpepakkerne udformet i et system, som har svært ved at forstå virksomhedsdrift, og som er designet og gennemtænkt til at have styr på mindste detalje. Så i stedet for at have fokus på at få penge ud til virksomhederne hurtigt har man fokus på, at virksomhedsejerne skal oplyse og dokumentere alverdens ting og sager, som så skal tjekkes, kontrolleres og vurderes, før der kan udbetales penge. Det har vist sig at tage så lang tid, at mange virksomheder balancerer på kanten af fallit.
Det kan man ikke kalde førstehjælp. Tværtimod.
Den førte politik er en bombe under arbejdet med at styrke selvstændighedskulturen. For hvem har lyst til at starte egen virksomhed på de betingelser? Det er bydende nødvendigt, at vi får genskabt respekten for det at drive egen virksomhed og være iværksætter, for vi har brug for den nytænkning og innovation, vækst og arbejdspladser, som iværksættere og selvstændige skaber.
Af Christoffer Susé, adm. direktør i Håndværkerforeningen København.
Indlægget blev bragt i MESTER, februar 2021.