Men derudover glæder jeg mig naturligvis over, at vi får lejlighed til at vise vores smukke by frem for verden. Touren transmitteres til 190 lande, hvor mange millioner mennesker følger med på tv, og flere end 900.000 tilskuere ventes at overvære de tre etaper på de danske veje. Det er et fantastisk udstillingsvindue, ikke bare for København, men for hele Danmark.
Ruten går blandt andet forbi Moltkes Palæ, og jeg kan næsten allerede høre Jørgen Leths karakteristiske stemme for mit indre øre, der fortæller om palæets spændende historie. Men rytterne passerer også lige forbi en lang række andre lokationer, som er med i ’familien’: Glarmesterlauget i Gothersgade, Fonden Alderstrøsts første ejendom på Nørrebrogade og ikke mindst fondens nuværende ejendom på Nørre Allé, Fredenshus på Øster Allé, Malerlauget i Amaliegade, Murerlauget på Sankt Annæ Plads og Sadelmager- og Tapetsererlauget i Fortunstræde, og til sidst DI på Rådhuspladsen.
Ruten er lagt, så den kommer forbi flere kendte kulturattraktioner. Men en smuk by er mere end det.
Det er også de bygninger og huse, vi bor og arbejder i, som vores dygtige bygningshåndværkere bygger og vedligeholder. Vores parker, pladser og torve, hvor gartnere og brolæggere skaber rum, så vi kan samles og nyde solen. Restauranter og caféer, hvor dygtige kokke og tjenere skaber gastronomiske oplevelser for gæsterne. Og selvfølgelig, det lokale handelsliv med specialbutikker: den lokale håndværksbager eller -konditor, lampebutikken, møbelpolstreren, guldsmeden og frisøren.
Alt det, der skaber en levende by, hvor vi har lyst til at bo.
På vegne af medlemmerne i Håndværkerforeningen vil jeg love, at vi til stadighed vil arbejde for at gøre byen smuk med godt håndværk.
Af Per Vangekjær, formand for Håndværkerforeningen København
Indlægget blev bragt i MESTER, april 2022.