Når uddannelsesvalget
sættes på autopilot

Gymnasiet er langtfra den sikre vej til uddannelse, som mange tror. En ny analyse fra Dansk Industri viser, at der er en stor stigning i antallet af studenter, der ikke er kommet i gang med at videreuddanne sig fem år efter studentereksamen.

For årgangen af studenter fra 2015 er der 17,3 procent, der nu går under betegnelsen ufaglærte studenter. Altså hver sjette! Ifølge folkesagnet åbner studentereksamen døren til en veluddannet fremtid, men som tallene viser, kan det i virkeligheden ende med at være døren til ufaglærte jobs.

Konkret sender vi mange tusinde unge ud af uddannelsessystemet. For 2015-årgangen alene er der p.t. flere end 7.500 af disse ufaglærte studenter. Dertil kommer den store gruppe på flere end 45.000 unge, der slet ikke har gennemført deres ungdomsuddannelse.

Paradoksalt oplever vi samtidig stor mangel på folk med en professionsuddannelse, som for eksempel sygeplejerske, pædagog eller lærer, og ikke mindst en enorm mangel på faglærte, tekniske specialister og håndværkere.

Selvfølgelig er det fair nok at tage et sabbatår eller to efter sin ungdomsuddannelse, for at blive helt afklaret omkring hvilken uddannelsesretning man ønsker at tage. Men det er både stærkt bekymrende og et enormt spild af uddannelseskroner, at vi hovedløst sender unge mennesker gymnasievejen, når så mange ender med stadig at være uafklarede omkring deres uddannelsesvalg – selv fem år efter deres studentereksamen.

Derfor skal der sættes ind på at sikre, at alle unge mennesker træffer et oplyst uddannelsesvalg, og vi må gøre op med myten om, at du med studentereksamen altid har ’noget at falde tilbage på’. For isoleret set åbner studentereksamen kun døren til ufaglærte jobs.

Af Christoffer Susé, adm. direktør i Håndværkerforeningen København.

Indlægget blev bragt i MESTER, april 2022.