På den ene side har mange bygge- og industrifag travlt som aldrig før. Beskæftigelsen er i top, og det er svært at få medarbejdere og lærlinge nok til de mange opgaver.
På den anden side har vi en række special- og kunsthåndværk, og ikke mindst en oplevelses- og turismebranche, som er presset.
Vinterens fire måneder lange tvangslukning, som både kom oveni tidligere tvangsnedlukninger og ikke mindst sidste sommers katastrofale 6-dages-regel, har betydet, at mange virksomheder nu står med et stort hul i kassen.
De har mere end nogensinde brug for gæster, der handler, spiser, drikker og hygger sig.
Derfor er det allerbedste vi kan gøre lige nu, faktisk at gøre det som vi plejede – måske bare lidt mere af det. Nyde sommeren. Booke bord på vores lokale restaurant. Gå på café og få en drink. Og gå ud og handle hos byens specialhåndværkere: guldsmeden, kunsthåndværkeren, hattemageren eller skrædderen.
Med andre ord: Vær turist i din egen by, og brug løs af det lokale erhvervsliv!
Jeg er ikke fortaler for, at man skal blive hjemme hele sommeren. Turismeindustrien er en global branche, og ligesom andre lande er afhængige af, at blandt andet danskerne holder deres ferie dér, så er vi i Danmark og København afhængige af, at udenlandske turister vælger at tage på ferie her.
Noget af det, som København og Danmark blandt andet lokker med, er et tårnhøjt gastronomisk niveau. Og hvis vi skal beholde det, kræver det, at vi også selv tager ud og spiser på vores mange fantastiske restauranter.
God appetit.
Af Per Vangekjær, formand for Håndværkerforeningen København
Indlægget blev bragt i MESTER, juni 2021.