Ønsker man et lokalt erhvervsliv i hovedstadsområdet, skal der også være plads til virksomhederne lokalt

København og hovedstadsområdet vokser i disse år, og det giver et stort pres for at bygge mange flere boliger. Kigger man ud over byen, kan man da også se, at der er byggeaktivitet og høje kraner mange steder.

Presset for at bygge flere boliger betyder, at flere erhvervsområder i både Københavns Kommune og omegnskommunerne står overfor at blive omdannet til boligområder inden for de kommende 10-20 år. Det vil naturligvis få konsekvenser for de virksomheder, der i dag har til huse i disse områder.

Vi ser altså frem mod, at håndværksvirksomheder m.fl. risikerer at blive presset endnu længere udenfor København og hovedstadsområdet, efterhånden som erhvervsområderne bliver omdannet til boligområder.

Og som det kinesiske ordsprog siger: Hvis vi ikke ændrer retning, så ender vi der, hvor vi er på vej hen.

Derfor er det glædeligt, at Økonomiforvaltningen nu opfordrer til, at der bliver skabt et bedre vidensgrundlag og en bedre koordinering på tværs af hovedstadskommunerne, så der kan laves en samlet plan for, hvor håndværks- og værkstedsvirksomhederne kan ligge i fremtiden.

Det sker i en netop udkommet analyse af håndværksvirksomhedernes lokaliseringsbehov, som Økonomiforvaltningen står bag.

Der skal lyde en stor ros til forvaltningen for at tage initiativ til denne anbefaling. For det er klart, at hvis man ønsker et velfungerende lokalt erhvervsliv, der kan servicere hovedstadsområdets borgere og virksomheder, så skal der være plads til virksomhederne lokalt. Så nytter det ikke, at de bliver presset til Midt- eller Vestsjælland.

 

Af Per Vangekjær, formand for Håndværkerforeningen København

Indlægget blev bragt i MESTER, juni 2022.