Billedserie: Godt håndværk holder Tivoli kørende

Tivoli slog første gang dørene op den 15. august 1843, og fylder altså 180 år i år. Det er for længst blevet en institution i København, og den gamle have har op mod 4 millioner gæster om året.

Mange læsere kan nok huske, at de som barn selv har kørt med Rutschebanen eller været en tur i ballongyngerne. Tivoli holder åbent ca. 8 måneder om året. Den længste sammenhængende lukkeperiode er fra januar til marts, så i de tre måneder har håndværkere og medarbejdere travlt med at ’gøre haven klar’ til den nye sæson.

magasinet MESTER sætter fokus på noget af alt det gode håndværk, der ligger bag Tivoli.

Tak til chefgartner Tom Knudsen og tømrer Thomas Hyttel, der har vist rundt.

 

Foto: Ricky John Molloy

Tekst: Jakob Bo Andersen

Hvert dip og sving på Rutschebanen har sit eget navn. På den måde kan tømrerne og bremsemændene forstå hinanden, når de skal tale om et sted på Rutschebanen. Blandt navnene er ’Svenskeren’, ’Tallerkenen’ og ’Det store Dip’.

Rutschebanen er over 100 år gammel, så vi har stort fokus på at bruge de samme typer af materialer som oprindeligt. Og når vi vedligeholder og reparerer den, bruger vi løs af den erfaring, som vores tidligere kollegaer har oparbejdet og videregivet gennem årene.

– Tømrer Thomas Hyttel.

Tømrerne er i gang med at udskifte lameller i Rutschebanen. Plankerne er den bedste kvalitet Kalmer-fyrretræ og er 1,5 x 8 tommer. Lamellerne løber banen rundt og understøtter skinnerne. De to lameller består af flere lag fyrretræsplanker, der bliver boltet sammen på stedet, så de følger rutsjebanens forløb.

Når lamellerne er færdigmonteret, bliver de behandlet med linolie, inden tværplankerne – og til sidst selve skinnerne – bliver monteret.

”Sidste gang, vi skiftede den her sektion af lameller, var omkring år 2000, så de har altså holdt omkring 20 år. Jeg forventer, at de nye lameller kan holde endnu længere. Vores motto, når vi reparerer eller vedligeholder, er, at det skal være magen til, eller bedre, når vi er færdige,” fortæller Thomas Hyttel.

 

Thomas Hyttel er klar til at ’rykke ud’ på tjenestecyklen. Der er håndværkere på vagt i alle åbningstimer, så de er klar til at rykke ud, hvis det skulle blive nødvendigt. Men også uden for åbningstiden er der masser af opgaver.

Vi har jo en deadline kl. 11 hver eneste dag i sæsonen. De første medarbejdere møder ind ved 6-tiden, og inden dørene åbner, går håndværkerne alle forlystelserne igennem, gartnerne river stier og samler nedfaldne blade mv., ligesom skraldespande bliver tømt og affald samlet ind.

– Tømrer Thomas Hyttel.

En af de ting, som Tivoli er kendt for, er haveanlægget, og ikke mindst havens mange blomster. Og som chefgartner Tom Knudsen forklarer, så er Tivoli en have med forlystelser. Ikke omvendt. Det forpligter, og derfor lægger Tivoli stor vægt på gartnerarbejdet.

Tivoli er jo ikke større end, at hvis der ingen træer var, ville man fra Plænen hurtigt kunne overskue hele haven og derved få følelsen af at have ”set det hele”. Derfor bruger vi træer og beplantning til at bryde udsynet og skabe forskellige rum i haven. Det er med til at skabe en følelse af, at haven er større, end den i virkeligheden er.

– Chefgartner Tom Knudsen

Haveanlægget er planlagt og designet sådan, at træer, buske og blomsterbede skaber forskellige rum og hyggelige små oaser. Nærmest som mindre haver i haven.

”Vi gør meget ud af, at det skal se flot ud, og at man skal kunne nyde haven i sig selv. Derfor skifter vi mange planter og blomster fra sæson til sæson. I efteråret lagde vi 120-130.000 blomsterløg ud, som er ved at komme frem nu. Derudover vil vi op til åbningen udplante ca. 10.000 bundplanter mellem løgvæksterne der således vil komplementere denne plantning,” fortæller Tom Knudsen.

Tivoli har ca. 400 store træer og 3-400 mindre træer og buske. Da Tom Knudsen startede i Tivoli, var hovedparten af træerne kastanje og lindetræer. Siden da er bestanden udvidet med flere forskellige sorter, blandt andet Ahorn, Pil, Røn, Ægte Kastanje, Valnød, Robinie m.fl.

Der er ingen sider i denne kategori.
Billedserie: Renovering af Kongens Nyboder
De karakteristiske rækkehuse i Nyboder gennemgår i disse år en omfattende og særdeles tiltrængt renovering. Etape 2 af...
Læs mere
Billedeserie: En forståelse af håndværket
For os ligger der en naturlig skønhed i godt håndværk. Derfor har vi i MESTER en billedserie, hvor...
Læs mere
Billedserie: Vild med biler
Biler i dag er højteknologiske og computerstyrede, så efterhånden er det en sjældenhed, at en af de ældre...
Læs mere