”Som barn var jeg vild med – og også ret god til – at tegne. Så det var helt naturligt for mig at vælge malerfaget. Og som udlært og senere selvstændig malermester har jeg specialiseret mig selv og min virksomhed i retning af de gamle maleteknikker, hvor tegneelementet er mere fremtrædende. Det er det, jeg brænder for, og det glæder mig at se, at mine sønner, som har overtaget virksomheden, fortsætter i samme spor,” starter John Hinnum.
Og netop lysten er noget, som John Hinnum nævner flere gange i samtalen om de malerier, som han står bag.
”Det er fuldstændig afgørende, at man har lysten og interessen for sit arbejde. Ellers bliver man ikke god til det. Men samtidig skal man have det grundlæggende håndværk og materialeforståelse liggende fuldstændigt på rygraden.”
Tillid er godt …
John Hinnum har gennem tiden arbejdet sammen med mange forskellige kunstnere, og hans arbejde kan ses i talrige virksomheder, på offentlige bygninger, eller som i Nakskov på en boligblok i Søhusene, som i 2016 fik et 100 m2 stort gavlmaleri i anledning af, at boligafdelingen var blevet renoveret.
”Leif Sylvester tegnede en skitse i 1:10, og så var det ellers op til os at få maleriet op på gavlen. I det tilfælde inddelte vi gavlen i kvadrater, og så gik vi i gang med pensler og i fri hånd. Jeg var naturligvis i kontakt med Sylvester undervejs, men han kom faktisk først forbi til allersidst, da maleriet var færdigt, og der stort set kun manglede hans signatur. Han havde tillid til, at vi kunne realisere hans værk,” fortæller John Hinnum og fortsætter med en anekdote om engang, hvor han skulle lave to blå malerier for kunstneren Rudy Olsen. Rudy Olsen ringede dog ugen efter til John og bad ham ændre det ene maleri ’sådan som du ved, jeg gerne vil have det’, og så ellers køre ud og aflevere de færdige malerier til kunden.
Nogle gange skal det kilde i maven
”Jeg kan godt lide den der følelse af, at der er noget på spil – at nakkehårene rejser sig. Som for eksempel når Rudy ringer og beder mig ændre farven på maleriet fra blå til rød uden at skulle se det først, eller når en kunstner kommer forbi et værk første gang, og man i et kort øjeblik ikke ved, hvordan reaktionen er. Det kræver mange års samarbejde at opbygge den tillid og samklang, og det er noget, jeg lægger stor vægt på,” siger John Hinnum.
Håndværkeren skaber kunstnerens værk
Til alle tider har kunst og håndværk gået hånd i hånd. Og i mange tilfælde er det håndværkeren, der skaber kunstnerens værker.
”Det er ikke nødvendigvis alle kunstnere, der har lyst til at stå 10 meter oppe på et stillads og male i fri hånd. Men det er præcis det, jeg elsker, og det, jeg og mine medarbejdere kan. Michelangelo lå heller ikke alene oppe under loftet i Det Sixtinske Kapel og malede sin berømte loftsudsmykning. Det havde han folk til, som man siger,” fortæller John Hinnum og fortsætter.
”Det er en gammel tradition, at håndværkere og kunstnere arbejder sammen om at realisere kunstnerens værker, og det er jeg stolt af, at jeg har fået mulighed for. Det er det, som gør hverdagen lidt mere spændende og anderledes, og som gør det fantastisk at drive sin egen virksomhed,” slutter John Hinnum.