Med gaven ønsker Håndværkerforeningen og de tilsluttede håndværkslaug Majestæten tillykke med regeringsjubilæet og sender samtidig en tak for Dronningens interesse for og opmærksomhed på det gode håndværk og Håndværkerforeningens virke. Derfor er det naturligt, at gaven er et eksempel på, hvad de københavnske håndværkere kan.
”Hendes Majestæt har altid værdsat det gode håndværk. Det sætter vi stor pris på og er taknemmelige over. Derfor ville vi gerne give Dronningen en gave, der viser det ypperste håndværk,” siger Per Vangekjær, formand for Håndværkerforeningen.
Nytårskurkjolen er syet af oldermand for Skrædderlauget Johnny Wichmann og Jan Strømberg, Wichmann Couture.
Skrædderhåndværk i en klasse for sig
At skabe en kjole til nytårskur til Hendes Majestæt er ikke en helt almindelig opgave. Selve processen, fra udvælgelse af stof til færdigsyet kjole, har stået på fra begyndelsen af oktober til kjolen blev afleveret lige før jul.
Det er noget særligt at give Dronningen en nytårskurkjole i regeringsjubilæumsgave. Derfor får MESTERs læsere her historien om, hvordan man kreerer en kjole, som skal bruges til en ganske særlig begivenhed.
Skræddermester Johnny Wichmann har tegnet og syet kjolen, sammen med sin samarbejdspartner Jan Strømberg, som han arbejder sammen med i Wichmann Couture.
”Det er en kjole, der skal bruges til en ganske bestemt anledning hvert år, og historisk har dronningen brugt de tidligere nytårskurkjoler i mange år. Derfor er det en kjole, der skal kunne passe til netop den begivenhed mange år frem i tiden,” siger Johnny Wichmann.
Fem prøvninger
Johnny Wichmann havde sit første møde med dronningen i begyndelsen af oktober. Her præsenterede han hende for en række forskellige stoffer og forskellige forslag til, hvordan kjolen kunne se ud.
”Den forrige kurkjole var på mange måder den ultimative kjole til formålet, da den både skal være baggrund for de særlige ordener, dronningen bærer til begivenheden, og samtidig skal kunne fungere til at gå og sidde ned i. Det er blandt andet vigtigt, at der ikke er synlige knapper eller andre snit, der kan give et uroligt udtryk i forhold til de ordener, der bliver båret på kjolen. Derfor var det et af udgangspunkterne for de modeller Dronningen valgte mellem,” siger Johnny Wichmann.
Dronningen valgte hurtigt det bordeaux dobbeltvævet silke-duchesse på det første møde, hvor snit og kjolens udseende også blev vendt mellem Hendes Majestæt og Johnny Wichmann.
Herefter har der været fem såkaldte prøvninger, hvor Johnny Wichmann og Jan Strømberg har været på Amalienborg, og Dronningen har prøvet kjolen og været med til at komme frem til sådan som kjolen i dag tager sig ud.
”Det har været en spændende proces, hvor Dronningen har været meget engageret, åben og meget vedkommende. Hun har stor respekt for håndværket, og derfor har det været en meget stor fornøjelse at få lov at sy kjolen i samarbejde med Dronningen,” siger Johnny Wichmann.