Håndværkeren som opfinder

Læser man i den store danske ordbog, er en opfindelse defineret som ’det at nogen finder på noget nyt’. Og det er noget, som håndværkere altid har været gode til.

Tekst: Jakob Bo Andersen
Foto: Nicolai Perjesi

Denne artikel blev bragt i MESTER04, april 2019.

Danmark er et af de lande i EU, hvor der bliver indleveret flest patentansøgninger – og faktisk er antallet af patentansøgninger vokset med 17 pct. siden 2007. Fra knapt 8.000 ansøgninger i 2007 til 9.280 i 2016.

En del af de patentansøgninger er baseret på opfindelser, hvor en håndværker står bag idéen. For håndværkere (og andre praktikere for den sags skyld) er gode til at finde på løsninger der virker, forklarer Niclas Skov Lindbæk, der er opfinderrådgiver hos Opfinderrådgivningen hos Teknologisk Institut.

”Vi har mange henvendelser fra håndværkere, og helt overordnet har de faktisk en rigtig god hitrate med deres opfindelser. For når en håndværker møder et problem, går han i gang med at løse det,” siger Niclas Skov Lindbæk.

Baggrunden for den høje grad af succes er, at de løsninger som håndværkerne kommer med, tager udgangspunkt i et konkret problem, som de har mødt i deres dagligdag – derfor ved de allerede, at løsningen fungerer, når de henvender sig til fx Opfinderrådgivningen.

”Vi plejer at sige, at alle kan få en god idé, men det er ikke alle der kan føre den ud i livet. Vi kan se, at folk med en håndværksmæssig baggrund har en fordel, fordi de er løsningsorienteret, og fordi de og deres kollegaer selv er målgruppe for opfindelsen” forklarer Niclas Skov Lindbæk.

Museum for opfindelser

At håndværkere også historisk har været gode opfindere bliver bekræftet, når vi besøger Danmarks Tekniske Museum, som med museumsinspektør Jakob Caspersens ord, er et museum fyldt med opfindelser.

Det er urmager J.C. Ellehammer et godt eksempel på.

Ellehammer er nok mest kendt som flypioner, men han var faktisk en særdeles produktiv opfinder. Han fik i alt 59 danske patenter, og arbejdede med alt fra fly, helikoptere, biler og motorcykler, til mekaniske forlystelser, pumper og ikke mindst motorer. Derfor har Teknisk Museum indrettet en del af den faste udstilling til at vise netop Jacob Ellehammers mange opfindelser.

Ellehammer var oprindeligt uddannet urmager, og var også senere i lære som elektromekaniker.

”Ellehammer var god til mekanik fra sin uddannelse som urmager, og den viden tog han med sig i sit arbejde som opfinder. Hans opfindelser spænder vidt, men mekanikken går igen som en rød tråd ”, fortæller Jakob Caspersen.

Danmarks ældste bil

Et andet eksempel på en ”håndværkeropfindelse” er Hammelvognen, som er en verdens ældste benzinbiler. Den blev opfundet i 1886 af smeden Hans Urban Johansen, der havde fået til opgave at bygge en ”hesteløs vogn” til sin chef, maskinfabrikant Albert F. Hammel.

Johansen havde været på valsen i Tyskland, og havde der haft mulighed for at arbejde med stationære benzindrevne motorer, som man eksperimenterede med i de år. Efter sin hjemkomst til København arbejdede Hans Urban Johansen videre, og i Patentdirektoratets arkiver kan man læse, at Hammel har udtaget patent på den karburator, som Johansen opfandt i sit arbejde med Hammelvognen.

Hammelvognen kørte første gang rundt i de københavnske gader omkring 1886-88 – nogenlunde samtidig med at andre pionerer også eksperimenterede med
motordrevne kørertøjer. Østrigeren Siegfried Marcus havde allerede i 1870’erne fået et køretøj til at virke, men måtte af forskellige grunde opgive. I 1885 præsenterede tyskeren Carl Friedrich Benz sin motordrevne tre-hjulede vogn, og den dag i dag er det Benz, der tilskrives opfindelsen af bilen, selvom Marcus altså var tidligere ude.

Håndværkere står bag nogle af Danmarks mest kendte eksportvarer

At de to opfindere ikke er de eneste med en håndværksmæssig baggrund vidner Danmarks Patent Samling om. Samlingen er en del af Danmarks Tekniske Museums faste udstilling, og er en samling af modeller, prototyper og tidlige udgaver af  patenterede opfindelser.

Her finder vi de originale prototyper bag nogle af Danmarks største eksportsuccesser gennem tiden.

Et eksempel er Carmen Curlers, der blev opfundet som en erstatning for papillotter. Med Carmen Curlers kunne forbrugeren selv sætte frisuren derhjemme, og det blev hurtigt en kæmpe succes. Faktisk blev virksomheden udnævnt til verdens hurtigst voksende virksomhed i tresserne.

Carmen Curlers er opfundet en af dansk frisør, men det var forretningsmanden Arne Bybjerg Petersen, der satte curlerne i produktion i 1963 og skabte successen.

En anden dansk eksportsucces er naturligvis LEGO, som blev etableret i 1932 af Ole Kirk Kristansen. LEGO producerede oprindeligt trælegetøj, og det var derfor naturligt at sønnen Godtved Kirk Kristiansen gik i lære som maskinsnedker på faderens nystartede legetøjsfabrik.

I 1947 begyndte LEGO dog at producere plastikklodser på licens, og her kunne Godtved Kirk Kristiansen hurtigt se, at klodserne ikke holdt særligt godt sammen. Derfor satte han sig for at opfinde et nyt tap-system (lukke-system), som sikrede at klodserne kunne holde bedre sammen. Den 28. januar 1958 indsendte han ansøgningen til det man i dag kalder virksomhedens grundpatent. Jakob Caspersen fra Teknisk Museum fortæller, at det faktisk tog hele fem forsøg, at få patenteret det nye lukkesystem. Men det lykkedes, og resten er, som man siger, historie.

Også konservesdåsen, der kan åbnes med en ”nøgle” i stedet for en dåseåbner, blev en stor dansk succes. Idéen var som sådan ikke ny, men da smeden Niels Johannes Haustrup i 1938 lancerede den ny type konservesdåse var den så meget bedre end de øvrige, at det blev en succes.

Carmen Curlers blev opfundet af en dansk frisør. Det blev en kæmpe eksportsucces, og virksomheden bag blev udnævnt til at være verdens hurtigst voksende virksomhed i 1960’erne.

Store og små opfindelser

Ifølge Jakob Caspersen fra Danmarks Tekniske Museum, giver det mening at skelne mellem mikro- og makroopfindelser.

”Mange opfindelser er i deres natur mere en forbedring at et eksisterende produkt, mens andre opfindelser giver os helt nye produkter eller teknologier. Men i princippet er alle de ting vi omgiver os med jo opfundet af nogen.”

Ligesom alle huse er i princippet er arkitekttegnet?

”Ja, præcis”.

Jakob Caspersen pointerer, at makroopfindelser er meget sjældne og sker med store mellemrum. Han peger på DNA-sekventering, Internettet eller EnChroma briller, der kan hjælpe visse typer af farveblindhed, som eksempler på makroopfindelser.

Størstedelen af opfindelser er således videreudviklinger af kendte teknologier, som fx Niels Johannes Haustrups konservesdåse, der kan åbnes med en nøgle fra 1930’erne.

Danmark er et godt opfinderland

Som nævnt er Danmark et af de lande i EU, hvor der registreres flest patentansøgninger i forhold til indbyggertallet. Og spørger man Jakob Caspersen fra Teknisk Museum om Danmark er et godt opfinderland, er svaret da også ja.

”Vi har et system, der tager hånd om opfindere gennem Opfinderrådgivningen hos Teknologisk Institut. Her kan man komme ind fra gaden, og få råd og vejledning, og afprøvet sin idé. Men vi har også gode vilkår for grundforskning, som er en del af grundlaget for de mere højteknologiske opfindelser. Og så har vi fra det offentliges side etableret nogle støtteordninger, som hjælper på vej. Vindmøller er et klasseeksempel på, hvordan man fra samfundets side har hjulpet en teknologi på vej.”

Niclas Skov Lindbæk er enig, og supplerer.

”I Danmark har vi faktisk et ret fornuftigt fokus på private opfindere, og i 1972 startede man den helt unikke ordning vi i dag kender som Opfinderrådgivningen hos Teknologisk Institut. Et sted hvor alle borgere kan henvende sig og få rådgivning til hvordan man kan komme videre, uanset om man står med en spæd ide eller nærmest er kommet frem til et færdigt produkt.

I Opfinderrådgivningen brænder vi for de gode idéer, men endnu vigtigere: Vi brænder for mennesket bag idéen. Derfor er vores rådgivning og hjælp også fokuseret på at udvikle opfinderens evner til arbejde praktisk med idéer.

Gennem årene har vi også fået åbent udlandets øjne for værdien af et sådant tiltag, og vi har hjulpet med til at starte lignende ordninger op flere steder i verden.”

 

Øverst: Krankrogen, der er en ny type beslag, der sikrer en enkel og betjeningsfri genvej til på- og afmontering af lastvognens pallegaffel. Krankrogen er opfundet af smed Jan Nielsen og chauffør John ”Johnson” Sørensen.

Nederst: Turborenseren er en trykpulsmaskine, der meget effektivt kan rense tilsodede turboer på dieselbiler. Den er opfundet af Jimmy Elkjær.

FAKTA: Mekanik hitter

Ifølge Patent- og Varemærkestyrelsen indgav danske virksomheder i 2017 flest patentansøgninger inden for området mekanik. Det er hovedsageligt vores iderigdom for nyudvikling af motorer, turbiner og pumper, der er udslagsgivende.

Mekanik har gennem en årrække været det teknologiområde, der afstedkommer flest patentansøgninger fra danske virksomheder. I årene omkring 2010 tegnede de sig for op mod 45% af ansøgningsmængden.

Læs videre

Opfinderrådgivningen: www.opfind.nu

Danmarks Tekniske Museum: www.tekniskmuseum.dk

Patent- og Varemærkestyrelsen: www.dkpto.dk

Hvis du synes at denne artikel er interessant, så synes du måske også at dette er spændende

Der er ingen sider i denne kategori.
Restaurering af Carlsberg Akademi
Udefra set syner Carlsberg Akademi ikke af så meget. Det var efter udtrykkeligt ønske fra husets ejer, Carlsbergs...
Læs mere
Mig og mit bygningsværk: 6 markante bygningsværker - 6 markante personer
Man siger, at Biskop Absalon grundlagde København i 1167, og byens ældste stående bygning er Brønshøj Kirke fra...
Læs mere
Æreshåndværker Andreas Mogensen: Den nysgerrige opdagelsesrejsende
Astronaut Andreas Mogensen fik tildelt Håndværkerforeningens ærestitel da han blev udnævnt til Årets Æreshåndværker ved medaljeuddelingen den 7....
Læs mere