TEMA: Teknologi og håndværket

Digitalisering, robotter, automatisering. Der er mange ord for den teknologiske udvikling. Nogle frygter udviklingen, andre elsker den. Men uanset hvordan man har det med udviklingen, har den altid været der og vil altid være der.

Denne artikel blev bragt i MESTER15, april 2021.

MESTER retter det digitale kamera og den trådløse mikrofon mod håndværket og teknologien. Teknologien er flyttet ind i alle håndværk, men det er der ikke noget nyt i ifølge museumsinspektør Torkil Adsersen, som vi har besøgt på Danmarks Tekniske Museum. Han kan kun komme i tanke om beslagsmeden, hvor arbejdet stort set bliver udført, som man altid har gjort det.

Hvis du synes, at teknologien kan virke skræmmende, og du ønsker dig tilbage til ”de gode gamle dage”, så tænk på, hvor træt man blev i hånden af at skrue skruer i, før skruemaskinen blev opfundet.

Og når man spørger smedemester Steen Carmel, har teknologien betydet, at det er blevet fysisk lettere at være smed i dag. Man slider ikke kroppen op samme måde, som man har gjort tidligere, fordi maskiner hjælper med at løfte det tunge jern. Og samtidig har en digitalisering af produktionen gjort arbejdet langt mere effektiv hos Ebbes Kleinsmedie med flere ansatte til følge.

På autoværkstedet er computeren blevet mekanikerens vigtigste værktøj. Den skal bruges hver gang, en bil skal diagnosticeres. Bilens data fortæller mekanikerne på J.A. Auto, som Henrik Pedersen driver, hvad der er galt med bilen, for det er ikke muligt at ’se sig frem’ til fejlen på nutidens biler. Der skal computere og måleudstyr til.

Teknologien gør, at man som håndværker både skal kunne bruge hovedet og hænderne. Det er ikke den store nyhed, hvis man spørger Torkil Adsersen, for håndværket har altid krævet, at man har et godt hoved. Den teknologiske udvikling betyder, at man skal uddanne sig hele tiden for at følge med. Det har håndværkere gjort i mange år, og det har den fordel, at et håndværksfag aldrig bliver kedeligt.

God læselyst.