Regeringen har sat et historisk højt ambitionsniveau, og vil sammen med Radikale Venstre, SF og Enhedslisten indføre et bindende mål om, at nedbringe udledningen af CO2 med 70 pct. Og en ting er sikkert – der skal mange virkemidler på bordet for at nå målet.
Her er håndværket faktisk en del af løsningen;
Håndværket er i sin natur bæredygtigt. Gennem hundredevis af år er håndværkets metoder blevet forfinet og perfektioneret. Håndværkeren leverer et kvalitetsprodukt, der har den egenskab, at det kan repareres og bruges igen. Det er præcis det modsatte af den køb-og-smid-væk kultur, som har været dominerende i de sidste 50-60 år – og derfor er det gode håndværk en del af løsningen på vores udfordring med overforbrug af ressourcer. For netop at sætte fokus på det gode håndværk lancerede vi, her i Håndværkerforeningen København, sidste år magasinet MESTER, som du sidder med i hånden. Her møder vi håndværkeren, og vi sætter fokus på det konkrete produkt; hvordan det bliver til, dets værdi for forbrugeren, og dets betydning for samfundet.
Det er netop håndværkeren, der kan skabe holdbare kvalitetsprodukter til forbrugerne, så skjorten ikke går i stykker efter fire gange i vaskemaskinen, og tøjskabet faktisk kan tåle at blive flyttet. Men det er også håndværkere, der konkret bygger og ombygger vores bygninger, veje og klimasikringsanlæg – naturligvis i samarbejde med ingeniører, arkitekter m.fl. – så vi er rustet mod fremtiden.
Derfor bør den nye regering fortsætte det arbejde, der over de seneste år så småt er begyndt at bære frugt – nemlig at sikre, at flere unge ser mulighederne i at vælge en erhvervsuddannelse. For der er ingen tvivl om, at håndværket – og den dygtige og uddannede håndværker – er en del af løsningen.
Af Per Vangekjær, formand for Håndværkerforeningen København.
Indlægget blev bragt i MESTER, august 2019.
LÆS OGSÅ