TEMA: Det gode håndværk i høj kurs

Fremtiden ser lys ud for det gode kvalitetshåndværk. Interessen er allerede stigende, hvilket kan mærkes hos mange håndværkere, men tendensen er langt fra toppet endnu.

Fremtidsforsker Anne Skare har i årevis fulgt tendenser, og forudset, hvordan fremtiden vil forme sig. Hun tror på, at det håndlavede, særlige og unikke fremover vil være endnu mere efterspurgt.

”Engang kunne man lave produkter af en rimelig kvalitet og sælge dem nemt, hvis prisen var rigtig. Den holder ikke længere. Når alt andet lugter af standard og ligegyldighed, når verden bliver glat og upersonlig, søger vi det der stritter ud. Vi vil have det der er anderledes, sjovt, mærkeligt, det der ikke kan kopieres, og det som huskes,” siger Anne Skare.

Skab originalitet

Hvis man vil tiltrække kunder, er det altså nødvendigt at skabe noget originalt. Og her har håndværkere en fordel, da de med deres håndværk ofte skaber originale produkter og løsninger. Både når det gælder byggerier, og når det gælder håndfremstillede produkter.

”Håndværk, faglighed, fordybelse og passion er det vi i Danmark skal leve af i fremtiden: at vi kan noget, som ingen andre kan, og at vi kan det meget bedre end alle andre, siger Anne Skare.

”Definitionen på succes flytter sig “fra mere til bedre”. Er du bedre eller er du billig? For fremtidens købedygtige publikum vælger enten noget billigt eller noget særligt. Og der vil være vækst i dem, der vælge noget særligt,” siger Anne Skare.

Læg sjælen i

For håndværkere er det at lægge sin sjæl i arbejdet en selvfølgelighed. Og det er en fordel, når forbrugerne efterspørger produkter og løsninger med sjæl i.

”Sjæl handler om autencitet, energi, tilstedeværelse og faglig stolthed. Det gælder om at gøre sig umage, og kunne sit håndværk til perfektion. Det er tilstande der er svære at dyrke, men det er netop derfor det bliver et succeskriterium,” siger Anne Skare.

Klima og bæredygtighed skal udbredes

En væsentlig faktor, der får flere forbrugere til at gå efter den bedre kvalitet, der dermed holder længere, er den øgende fokus på bæredygtighed. Der er stadig flere forbrugere, der ønsker at købe produkter, der holder længere, og kan gå i arv til næste generation. Men ifølge Anne Skare varer det noget tid, før det gælder de fleste.

”Klimabevidsthed og bæredygtighed spiller klar ind for de, der vælger kvalitet frem for kvantitet. Men for at få bevægelsen udbredt kræver det, at flere går forrest og viser vejen. Vi lever i et brug-og-smid-væk samfund og det tager tid at ændre på,” siger Anne Skare.

Hun drager en parallel til pensionsområdet, hvor Danmark er et at de lande, der sparer mest op til pension. Det er vi, fordi pension er en del at den danske arbejdsmarkedsmodel. Skal vi være det mest klimabevidste land, kræver det ligeledes, at der er nogen, der hjælper på vej.

”Jeg tror, at vi om 10 år kan sidde og tale om dengang, hvor vi bare købte nyt uden at tænke på holdbarhed og bæredygtighed. Men det kræver, at vi bliver inspireret til det.”

LÆS OGSÅ: Håndværk er en del af løsningen

Læs mere om kvalitetshåndværk