Kongelig Hofleverandør

Egentlig ville hun kreere Haute Couture. Men en faglærer på teknisk skole fik Mette Palsteen på andre tanker. I stedet blev det møbler og rum som Mette nu i over 30 år har formgivet og klædt på. Kundekredsen tæller en række herregårde og museer, og ikke mindst Hendes Majestæt Dronningen, der nu har udnævnt Mette Palsteen til Kongelig Hofleverandør.

Tekst: Peter Djurup
Foto: Rie Neuchs

Denne artikel blev bragt i MESTER07, oktober 2019.

Når man træder ind i Mette Palsteens butik på Østerbro rammes man med det samme af en særlig stemning. Smukke stoffer og tapeter er udstillet i det lyse rum, hvor et stort bord i midten står klar, når kunderne skal have præsenteret stoffer til deres møbler eller gardiner. Rune, Mettes højre hånd og svigersøn, tager i mod, og sørger straks for kaffe i de to minutter, der går før Mette har fået stillet cyklen og er tilbage efter et kundebesøg.

Under butikken har Mette Palsteen sit værksted i nogle store, lyse kælderlokaler, hvor det summer af liv. Her er en i gang med at betrække en sofa, en anden er i fuld gang med at sy, og Mettes mand Claus, der er møbelsnedker og med i firmet, er i fuld gang med at rette et gammelt patineret bord op. Man får med det samme et indtryk af, at det er en mangfoldig virksomhed, som Mette har bygget op.

Indretter kongelige gemakker

At Mette Palsteen nu kan kalde sig Kongelig Hofleverandør skyldes, at hun i over 25 år har arbejdet for Kongehuset på mange af de kongelige slotte. Særligt har hun arbejdet i de kongelige gemakker på Christiansborg Slot, hvor der blandt andet er blevet sat mange møbler i stand og kreeret gardiner. Hun har arbejdet på Fredensborg Slot, og hun var også den, der stod at få genskabt alt, hvad der skulle betrækkes, da Christiansborg Slotskirke brændte i 1992.

”Vi har arbejdet for kongehuset siden Prins Joachim blev gift med Prinsesse (nu grevinde red.) Alexandra, og vi har gennem årene samarbejdet med flere af kongehuset afdelinger. Blandt andet med Hendes Majestæts oldfrue og med det kongelige snedkeri. Jeg har også samarbejdet direkte med Hendes Majestæt Dronningen i forbindelse med opgaver i Christiansborgs gemakker. Dronningen er jo selv kreativ, og meget interesseret i indretning,” siger Mette Palsteen.

Man skal selv ansøge om at blive Kongelig Hofleverandør, og det kræver, at man har referencer til opgaver, der er løst for kongehuset, som Mette har.

”Jeg synes det var svært at søge og fremhæve sit eget arbejde. Men jeg fik det gjort uden helt at vide, hvordan en ansøgning skulle være, og jeg er lykkelig over udnævnelsen. Det er en stor anerkendelse af håndværket at blive udnævnt til Kongelig Hofleverandør. Det viser, at vi har udført godt håndværk gennem mange år. Jeg er meget stolt af den ærefulde titel, og den tillid, der er vist os,” siger Mette Palsteen, der blev udnævnt på dronningens fødselsdag i år.

Historiske indsigt gives videre

Mette Palsteen arbejder primært med ældre og bevaringsværdige møbler, som kræver en særlig behandling. Det stiller krav til, at man ved, hvordan møblerne oprindeligt er fremstillet og hvilke materialer, der er brugt.

Men der laves også nyere møbler efter de samme principper.

”Vi arbejder altid ud fra at sætte møbler i stand med de metoder og de materialer, der oprindeligt har været brugt uanset hvornår møblet er fra. Det gør, at et møbel altid vil fremstå, som det er kreeret, af den, der har lavet det. Det betyder meget for form og komfort. Samtidig er det er vigtigt for os, at fortælle og viderebringe historien. Derfor går vi meget op i at sætte os ind i, hvordan et møbel oprindeligt er fremstillet. Det skylder vi de smukke møbler,” siger Mette Palsteen.

Det gode håndværk er i højsædet hos Mette Palsteen, og det er vigtigt for hende, at det bliver givet videre til de næste generationer. Derfor arbejder virksomhedens svende og lærlinge med på både kongelige og andre historiske møbler.

Nærmest på speed

Mette Palsteen kommer ikke umiddelbart ud af en håndværkerfamilie. Hendes far var lærer og hendes mor var sekretær. Men den kreative interesse har hun altid haft, og efter at have kigget lidt på stamtavlen, har Mette fundet ud af, at hendes oldefar var møbelpolstrer.

”Jeg gik på lilleskole, hvor vi syede, arbejdede med ler, byggede huler og meget andet. Jeg fik min første lille legesymaskine da jeg var seks år, og den første rigtige, da jeg var 10. Jeg troede at jeg skulle lave haute couture. Men da jeg startede på teknisk skole, åbnede en ældre faglærer mig for møbelpolstrefaget. Han sagde, at det at formgive et møbel svarer til at arbejde med tøj til en krop, og det åbnede mine øjne for faget,” siger Mette Palsteen.

Hun blev voldsomt engageret i sit fag, og kom i lære hos Hans Holten og senere hos Svend Petersen, hvis virksomhed hun videreførte da han gik på pension.

”Jeg har altid været meget fagligt engageret. De første mange år var jeg nærmest som på speed over mit fag. Jeg kunne ikke lære nok og lave nok. Nu er jeg lidt mere rolig, og det er primært mine medarbejdere, der udfører opgaverne. Men engagementet er stadig i top, og jeg laver primært nogle meget specielle opgaver på værkstedet. Typisk når alle er gået hjem, og der er ro,” siger Mette Palsteen.

Ellers går tiden med at rådgive kunderne, og sørge for at der er opgaver til de omkring ni medarbejdere. For det er vigtigt at alle har noget at lave, og har det godt hos den kongelige hofleverandør på Østerbro.

Fakta

Mettes Palsteens titel som håndværksmester er tapetserer. Titlen kommer fra det franske ”tapisser” og dækker over en håndværker, der beklæder rum og møbler, og det er præcis hvad Mette Palsteen har gjort siden 1988, hvor hun kom i lære. Derfor bruger hun tapetserer frem for at kalde sig møbelpolstrer, der kun dækker over en del, at de opgaver, hun løser.

Hvis du synes at denne artikel er interessant, så synes du måske også at dette er spændende

Der er ingen sider i denne kategori.
Kasketmageren i Jægersborggade
Siden 2013 har danske mænd kunne få syet deres helt egen unikke kasket hos Silas Gärtner, som er...
Læs mere
Verdensmesterfadet
Mød guldsmed og kunsthåndværker Nicolai Appel, der er konkurrencemenneske til fingerspidserne og blandt andet står bag det serveringsfad,...
Læs mere
500 år med farver
Danmarks knap 2.000 middelalderkirker udgør et fantastisk bibliotek over mange hundrede års farvehistorie og -tendenser. Mag.scient.cons. Karin Vestergaard...
Læs mere