Urmageren som også laver flippermaskiner

Flippermaskiner, pladespillere og ure. I programmet Værkstedet på TV 2 FRI er opgaverne mangfoldige for urmageren med den omvendte kasket, Rune Bakkendorff.

Tekst: Peter Djurup
Foto: TV2

Denne artikel blev bragt i MESTER20, april 2022.

Når man ser Værkstedet er Rune Bakkendorff lidt af en tusindkunstner. Han jonglerer med stort set alle slags elektronik og virker i øvrigt meget tv-vant med den omvendte kasket, det glade smil og de entusiastiske fortællinger om de opgaver, han løser.

Rune Bakkendorff er glad for at være med i programmet, men han var ikke helt sikker, da han blev spurgt.

”Jeg blev i sin tid kontaktet af en caster, der spurgte, om jeg havde lyst til at være med i programmet. Jeg var ikke helt sikker, da jeg er lidt privat af natur. Men jeg ville gerne være med til at vise urmagerfaget og håndværket frem, så jeg gik med til casting og blev valgt,” siger Rune Bakkendorff, da vi møder ham i det daglige værksted, hvor han lejer sig ind hos kollegaen Jannik Torp.

Rune Bakkendorff har den karakteristiske kasket på. Omvendt og med hans navn på, som faste seere af Værkstedet vil nikke genkendende til.

”Jeg havde den på til casting, og da vi skulle i gang med optagelserne, blev jeg bedt om at have den på,” siger Rune Bakkendorff med et smil.

Håndværket i rampelyset

Som sine Værkstedskollegaer er han glad for, at håndværket bliver godt formidlet i programmet. Programmets udgangspunkt er at gøre processen, fra en kunde kommer med en opgave til håndværkeren og til den færdige opgave præsenteres for kunden, så realistisk som muligt. Det betyder, at der er nogle opgaver, som ikke kan være med i programmet, fordi de ikke kan nå at blive lavet under tv-produktionen.

”En af de ting jeg går allermest op i, er, at jeg elsker urmagerfaget. Historien bag urene, teknologien, æstetikken. Det at bevare gamle ure foregår ikke kun på museumsplan, men også privat. Derfor er jeg rigtig glad for at slå et slag for, at det ikke bare er den fysiske værdi, man skal tænke på, men også affektionsværdien, og det kommer tydeligt frem i programmet,” siger Rune Bakkendorff.

”Vi vil gerne vise processen så realistisk og detaljeret, som det nu er muligt. Det skal selvfølgelig fremstilles underholdende, men det skal helst være autentisk”.

Udvalgt på forhånd

Håndværkerne og tv-holdet arbejder tæt sammen om produktionen, og for at det netop både viser håndværket realistisk frem, og samtidig fungerer som tv, bliver de forskellige genstande, som folk kommer med, vurderet i forhold til, hvor lang tid det tager at reparere dem. For det skal passe ind i tv-produktionen.

”Nogle af reparationerne ville i den virkelige verden tage 3-6 måneder. Og det fungerer ikke på tv, hvor produktionen tager kortere tid. Derfor har vi på forhånd været med til at udvælge de genstande, der kommer med i programmet, så vi har en chance for at reparere dem inden for produktionstiden,” siger Rune Bakkendorff.

Alt i teknik

Selv om der er genstande, der ikke kommer med i programmet, er der mange anderledes opgaver for den passionerede urmager.

”I første sæson af programmet spurgte de, om jeg kunne lave en pladespiller for Rosa fra Den store bagedyst. De havde set, at urmageren i det engelske program havde repareret en radio, og det var redaktionen på programmet vild med. Jeg havde selv sat min egen pladespiller i stand, så jeg sagde ja, og efter det begyndte de at foreslå alle mulige opgaver til mig i programmet,” siger Rune Bakkendorff.

”Jeg har et grundlæggende kendskab til elektronik, og har en kammerat, som jeg spørger til råds om el-ting. Jeg reparerer også selv mine egne maskiner her på mit eget værksted, så jeg er vant til at rode med meget forskelligt. Grundlæggende er mit udgangspunkt, at jeg ikke vil ødelægge noget, eller risikere genstandes tilstand, så jeg vurderer altid, om jeg tror, at jeg har mulighed for at lave det, som kommer ind i programmet”.

Den mest specielle opgave hidtil har været en flippermaskine som skuespilleren Simon Stenspil deltog med.

”Simon Stenspils flippermaskine er nok den sværeste opgave indtil nu. Jeg fik i første omgang lavet den, så den var klar, inden han kom og skulle have den overrakt i færdig tilstand. Alt virkede inden han kom, men vi tjekkede den lige, inden vi skulle i gang med at optage, og der virkede den pludselig ikke. Jeg er selv ret rolig af natur, så jeg blev ikke stresset, men det gjorde produktionslederen. Jeg er vant til, at det kan være ligesådan med ure, men det er selvfølgelig ekstra spændende, når der står et tv-hold klar,” siger Rune Bakkendorff, som selvfølgelig fik gang i maskinen igen, inden kameraerne rullede, og Simon Stenspil skulle have sin flippermaskine tilbage.

Hvad betyder det for dig at være med?

”Det betyder helt personligt, at jeg får promoveret mine evner som håndværker. Men også, at jeg er med til at fortælle historien om, at man ikke bare skal smide ting ud, som er gået i stykker, men i stedet få dem repareret. Det er vigtigt for bæredygtigheden, og det giver arbejde til håndværkere. Vi er et stærkt håndværksland, og det er jeg glad for at være med til at promovere,” siger Rune Bakkendorff.

”Mange af de håndværkere, der er med i programmet, er nicheprægede, og jeg er glad for, at de er med. Det er godt, at de får en plads. Det taler ind i den institutionelle bevaring men også den familiemæssige, med at man kan sætte arvestykker i stand og bevare dem for eftertiden. Jeg synes selv, det er forfærdeligt når én dør, og de efterladte smider et ur ud, som kunne have været bevaret.  Der er mange gode personlige og store historier. Det er let at leve sig ind i, hvordan folk har det, når de får den reparerede genstand tilbage”.

Det er ikke ualmindeligt, at der kommer tårer i øjenkrogen, når håndværkerne præsenterer genstandene for deltagerne, og her er Rune Bakkendorff glad for, at Hans Pilgaard tager over som vært.

”Det følelsesmæssige var meget nyt for mig. Men det er til gengæld Pilgaards spidskompetence. Han ved lige, hvor langt han skal gå og kan håndtere de rørte deltagere. Jeg er blevet bedre til det gennem afsnittene. Men jeg er glad for, at han er der,” siger Rune Bakkendorff.

Travlhed i urmagerens rigtige værksted

For Rune Bakkendorff har det haft en anden stor betydning af deltage i Værkstedet. Ud over at han har vist sit fag frem på bedste vis, har deltagelsen også givet kunder i hans eget værksted.

Når man kommer ind i værkstedet på Ordrupvej, er der fyldt med ure i alle størrelser og former. Det roder så meget, synes Rune Bakkendorff, at han gerne vil have ryddet op, inden MESTERs fotograf kommer forbi. Travlheden har en direkte forbindelse til hans optræden og synlighed på TV 2 FRI.

”Der er kommet ekstra mange kunder, efter at Værkstedet er blevet sendt. Jeg troede ellers, at folk havde en god fornemmelse af urmagerfaget. Men det må jeg konstatere ikke var tilfældet. Der er mange kunder, som er kommet til fra nær og fjern med ure, der ikke virker. Flere af dem vidste ikke, hvor de skulle gå hen, før de så Værkstedet. Så på den måde er min mission med at vise faget frem lykkedes, og samtidig er det jo dejligt at få flere kunder,” siger Rune Bakkendorff.

 

Tilbage til temaet