TEMA: Håndværkerne bliver tv-stjerner

I et nedlagt bådeværft i Dragør ligger Værkstedet. Centrum for tv-programmet af samme navn, som kører på TV 2 FRI på anden sæson. Her hjælper en række dygtige håndværkere kendte og ukendte mennesker med at få repareret deres kære ejendele.

Tekst: Peter Djurup
Foto: TV2

Denne artikel blev bragt i MESTER20, april 2022.

I Værkstedet arbejder en lang række håndværkere på tværs af fag. Opgaverne bliver stillet af de ”kunder”, som kommer ind på det nedlagte bådeværft. Her kommer alt fra balletmester Nikolaj Hübbe, Rosa fra Bagedysten, Sanne Salomonsen og en lang række andre danskere med gamle ting, de gerne vil have sat i stand og repareret.

Om det er en gammel H.C.  Andersen-bog, en sovsekande, en pladespiller eller en flippermaskine, er de mange forskellige håndværkere klar til at hjælpe. Ofte i et tæt samarbejde.

Masser af minder

Værten på programmet er Hans Pilgaard, og han gør sammen med håndværkerne alt for at vække nyt liv i gamle minder, som også er undertitlen til programmet.

Hans Pilgaard er vild med ideen om, at man hjælper minderne frem igen. ”Når de kommer ind, kan det ved første øjekast være “bare” et maleri, en sovseskål eller et træbord. Men når så du hører historien bag, om den morfar, der har lavet bordet til sin svendeprøve, den sovseskål, der altid kom på bordet, når familien var samlet om den elskede bedstemor, eller det maleri der har fulgt et menneske gennem hele livet, SÅ kommer der liv i gamle minder. Og SÅ er det alt andet end “bare”,” siger Hans Pilgaard i TV 2’s pressemeddelelse om Værkstedet.

Dedikerede og dygtige håndværkere

Hans Pilgaard er glad for at arbejde sammen med de dygtige håndværkere i programmet:

”Det er vildt inspirerende at arbejde samme sted som disse dedikerede, passionerede og vildt dygtige håndværkere. De kommer med deres specialviden og udretter små og store mirakler. Det er så inspirerende at se dem i aktion og følge dem i deres nidkære og ihærdige arbejde for at perfektionere udfaldet. De kan deres metier, og de kan gøre kunderne glade og indimellem fremkalde alt fra små hvin, hop på stedet og tabte kæber til tårer, stille benovelse og taknemmelighed. Det er SÅ vildt at være med til,” siger Hans Pilgaard.

De gode historier

I Værkstedet tager Hans Pilgaard imod folk, der fortæller deres historie og giver deres ure, møbler, malerier, bamser og mere usædvanlige ting til det dygtige hold af håndværkere. Derefter går håndværkerne i gang med arbejdet og bliver fulgt at tv-holdet gennem programmet.

”Jeg elsker det lille program. Det ændrer måske nok ikke verden. Men sammen med håndværkerne, stopper vi tiden lidt og genopliver historierne. Jeg står i øvrigt tit og tænker tilbage på min egen fortid og de små historier, der vækkes til live, når jeg kigger på farmors og farfars gamle bornholmerur eller mine forældres gamle maleri af fiskerne. Det er intet værd i kroner og øre – men det er uvurderligt for mig. Fordi det har historie, kærlighed og trygge minder i sig,” siger Hans Pilgaard.

Programmet er oprindeligt udviklet til BBC under navnet ”The Repair Shop”, og det sendes udover i England også i både Sverige, Holland og Frankrig.

Du kan se Værkstedet på TV 2 FRI og på TV 2 Play, hvor begge sæsoner ligger. Gå ikke glip af godt håndværk og gode historier.

Mød nogle af Værkstedets håndværkere

MESTER har mødt tre af de håndværkere, der medvirker i Værkstedet. Mød urmager Rune Bakkendorff samt møbelkonservator Anders Abildgaard og keramikkonservator Johs Hamilton Stephensen. De to sidste deler værksted i dagligdagen.

Hvis du synes at denne artikel er interessant, så synes du måske også at dette er spændende

Der er ingen sider i denne kategori.
Laugenes Opvisning indtager byen
Dansk håndværk når det er allerbedst. Så kort kan det siges, når man skal beskrive, hvad Laugenes Opvisning...
Læs mere
500 år med farver
Danmarks knap 2.000 middelalderkirker udgør et fantastisk bibliotek over mange hundrede års farvehistorie og -tendenser. Mag.scient.cons. Karin Vestergaard...
Læs mere
Kongelig Hofleverandør
Egentlig ville hun kreere Haute Couture. Men en faglærer på teknisk skole fik Mette Palsteen på andre tanker....
Læs mere