Historie

Restaurering af Carlsberg Akademi
Udefra set syner Carlsberg Akademi ikke af så meget. Det var efter udtrykkeligt ønske fra husets ejer, Carlsbergs grundlægger J. C. Jacobsen, der ikke ønskede, at hans private hjem skulle se pompøst ud. Men lige så snart du træder ind gennem hoveddøren, fornemmer du, at der her er tale om et byggeri ud over det sædvanlige. Bygningerne er gennemsyret af håndværksmæssige detaljer, dekorationer og kunst, som J. C. Jacobsen har hentet inspiration til på sine mange udlandsrejser.

Tekst: Jakob Bo Andersen
Foto: Ricky John Molloy

Denne artikel blev bragt i MESTER19, februar 2022.
Læs mere
Historien bag laugsvæsenet Håndværkslaug med kongelige privilegier
Det at samle sig i et laug går mange år tilbage. Faktisk helt tilbage til 1275, hvor Skrædderlauget blev godkendt af biskoppen over København. Senere er det kongen, der giver laugene privilegier og godkender deres skrå, det vil sige de bestemmelser, der er rammerne for et laug.

Tekst: Peter Djurup
Foto: Rie Neuchs

Denne artikel blev bragt i MESTER17, september 2021.
Læs mere
Glas i lange baner
Det var romerne (de er skøre, de romere), der for mere end 2.000 år siden begyndte at bruge glasruder i deres huse og andre bygninger. Fra 1200-tallet og frem vandt glasruder – og dermed glarmesterens arbejde - udbredelse i Danmark og resten af verden. Først i kirkerne; fra omkring 1500-tallet også i private huse og frem til i dag, hvor glas indgår som facadeelementer i såvel bolig- som erhvervsbyggeri. De første vinduesglas var mundblæste, men i takt med industrialiseringen i sidste del af 1800-tallet blev glassene først maskinblæste, senere trukket og i dag produceres glas efter float-metoden.

Så kort kunne man skrive vinduesglassets og glarmesterens historie. Men det er både kedeligt og langt fra dækkende. Så her følger en lidt længere fortælling.

Denne artikel blev bragt i MESTER16, juni 2021.
Læs mere
Nyt liv i Håndværkerforeningens tidligere domicilejendom
Håndværkerforeningen havde i mere end 65 år domicil i Kronprinsensgade 7. Nu skal ejendommen restaureres og transformeres til kontorlejemål. Derfor har MESTER fundet foreningens historiebøger frem og besøgt ejendommen for at kigge efter spor af Håndværkerforeningen.

Denne artikel blev bragt i MESTER14, februar 2021.
Læs mere
Fra landsby til hovedstad
Den store koleraepidemi i 1853 var stærkt medvirkende til, at Københavns volde blev ’væltet’. Det blev startskuddet til mere end 170 års uafbrudt byudvikling i København og hovedstadsområdet.

Denne artikel blev bragt i MESTER14, februar 2021.
Læs mere
Håndværkerkvarteret i Nordvest
Håndværk har sat sit præg på byen på andre måder end med smukke bygninger og pladser, samt værksteds og specialbutikker. I det københavnske nordvestkvarter har intet mindre end 43 veje fået navne, som er hentet hos håndværket og andre embeder. MESTER har stukket snuden i de lokalhistoriske arkiver, og her kan du læse om områdets historie.

Denne artikel blev bragt i MESTER12, september 2020.
Læs mere
En skjult hilsen fra fortiden
Langt oppe over kirkens hvælvinger er det ikke ualmindeligt at finde hilsner og graffiti fra de håndværkere, som gennem tiden har arbejdet i kirken. Men til forskel fra nutidens graffiti, er det ikke meningen at håndværkernes hilsen skal kunne ses af alle og enhver.

Denne artikel blev bragt i MESTER07, oktober 2019.
Læs mere
Jens Olsens Verdensur skal repareres
Jens Olsens Verdensur skal repareres. Uret, som ellers er et af verdens mest præcise mekaniske ure, har nemlig stået stille i to år. Og med mere end 15.000 dele er der ikke plads til at ryste på hånden.

Denne artikel blev bragt i MESTER06, august 2019.
Læs mere
Håndværkeren som opfinder
Læser man i den store danske ordbog, er en opfindelse defineret som ’det at nogen finder på noget nyt’. Og det er noget, som håndværkere altid har været gode til.

Denne artikel blev bragt i MESTER04, april 2019.
Læs mere