I 2013 var der mangel på praktikpladser, og derfor fik formanden for Gentofte Murermesterforening, Bjarne Steenstrup, en idé, der kunne skaffe flere pladser. Idéen var, at Murermesterforeningen skulle ansætte en lærling, som medlemsvirksomhederne kunne være sammen om at uddanne.
”Mange af medlemmerne er mindre virksomheder, som ikke lige på det tidspunkt havde kapacitet til at ansætte en lærling på fuld tid. Og tanken var så, at hvis vi gik sammen, kunne vi godt ansætte en lærling,” fortæller Bjarne Steenstrup.
Fem virksomheder forpligtede sig til at være med, og derfor kunne foreningen indsende en ansøgning om at blive godkendt som praktikvirksomhed. I dag har Murermesterforeningen to lærlinge ansat: Suleyman Ayik, der er på tredje år af sin uddannelse, og Benjamin Juul Møller, der lige er startet på første hovedforløb.
På skift hos forskellige mestre
Svart Dyssell ApS er en af de virksomheder, der er med i ordningen. Derfor møder murerlærling Suleyman Ayik i øjeblikket ind hos virksomheden på Mesterlodden. Og det er tømrermester Carsten Dyssell godt tilfreds med.
”Vi er en tømrervirksomhed med en lille murerafdeling, og da vi gik med i ordningen, havde vi ikke plads til at ansætte en murerlærling. Det kunne vi måske godt have i dag, så deleordningen har sådan set medvirket til, at vi har kunnet udvikle vores murerafdeling,” fortæller Carsten Dyssell.
Suleyman Ayik er også glad for ordningen.
”Jeg synes, at det er spændende at være hos de forskellige virksomheder. Man lærer jo af de svende, man går sammen med, og på den her måde har jeg forskellige svende, jeg arbejder sammen med. De arbejder på lidt forskellige måder og med forskellige materialer, så jeg synes, at jeg lærer en masse,” siger Suleyman Ayik.
Og alsidigheden er netop en af gevinsterne, hvis du spørger Carsten Dyssell.
”Hvis du går fire år med den samme svend, lærer du at gøre tingene, sådan som han har lært det. På den her måde kommer man jo rundt til forskellige virksomheder og forskellige svende, og så lærer du forhåbentlig, at man kan komme frem til samme slutresultat med forskellige metoder,” siger Carsten Dyssell.
Minimum 6 uger ad gangen
Fra start har der været fokus på, at de lærlinge der er ansat i Murermesterforeningen skal have en alsidig og god uddannelse. Derfor har virksomhederne forpligtet sig til, at når de låner en lærling, så skal det være i mindst 6 uger ad gangen.
”Det er vigtigt for os, at lærlingene ikke bare bliver brugt som arbejdsmænd ved for eksempel en nedrivning. Man skal lære noget – så hvis du er med til at rive ned, skal du også være med til at bygge nyt bagefter,” siger Carsten Dyssell.
Vil gerne inspirere andre
Tilbage på kontoret hos Gentofte Murermesterforening er formand Bjarne Steenstrup glad for, at ordningen er blevet en succes.
”Idéen kom jo, fordi der på et tidspunkt manglede praktikpladser. Og selvom situationen ser anderledes ud i dag, så har vi nu to lærlinge under uddannelse, som måske ellers ikke ville kunne finde en læreplads i lokalområdet. Det gør mig da glad,” siger Bjarne Steenstrup og fortsætter:
”Vi har vist, at konceptet, med at flere små mestre går sammen om at uddanne en lærling, både giver mening og kan lade sig gøre. For virksomhederne giver det mere fleksibilitet i planlægningen, og for lærlingene betyder det, at de kommer rundt til forskellige virksomheder med forskellige kulturer og ekspertiser og lærer af dét. Så jeg håber da bestemt, at vores ordning kan inspirere andre til at gøre noget lignende,” slutter Bjarne Steenstrup.
Murermesterforeningens bestyrelse har endnu ikke besluttet, om de vil ansætte en ny lærling når Suleyman har gennemført sin svendeprøve til næste år. Men erfaringerne er gode.