Smykkedesigner Kasia Gasparski: Smykkerne fortæller historie

Kasia Gasparski har ti smykker med i Lån et Smykke-ordningen. Alle har en historie, og udlånet er med til at skabe nye historier.

Tekst: Peter Djurup
Foto: Rie Neuchs

Denne artikel blev bragt i MESTER21, juni 2022.

Anerkendelsen af at være en dygtig guldsmed, og æren ved at have smykker med i Statens Kunstfonds samling, betyder noget for Kasia Gasparski. Men nok så vigtigt er det, at hendes smykker er med til at fortælle historier og sætte gang i samtaler. Det var en af de oplevelser, Marianne Jelved fik, da hun lånte halssmykket Leaf, som har været en del af smykkesamlingen i mange år.

”Marianne Jelved opdagede, at hun ved at bære smykket kunne starte samtalen, med de mennesker hun mødte på sine officielle rejser, et andet sted end ved bare at tale politik. Ved at have et særligt smykke på, fik hun mulighed for at tale om det. Faktisk blev hun så begejstret for Leaf, at hun selv senere købte halskæden, og hun bar den endda, da hun fik malet sit portræt i anledning af sit 30-årsjubilæum som folketingsmedlem,” siger Kasia Gasparski.

Smykker repræsenterer personen

Hun lægger vægt på, at et smykke kan repræsentere den person, der har det på. Det er der blandt andet eksempler på, da politikeren Öslem Cekic lånte samme smykke som Jelved på en officiel rejse. Hun bar det ved et besøg i en moske og til et efterfølgende pressearrangement, og fortalte historien på sin Instagramprofil.

Kasia Gasparskis smykke Leaf har været en del af Statens Kunstfonds smykkesamling i mange år og har derfor været med i udlånsordningen fra begyndelsen.

Et andet eksempel er en lokalpolitiker fra Kolding, som lånte en af Kasias brocher fra serien ”Daisy saves the world”, som er inspireret af den kendte margueritbroche, men er i FN’s verdensmålsfarver. Serien består af tre brocher, som alle er købt til Statens Kunstfonds Smykkesamling, og en af brocherne har blandt andet også været udlånt til en naturvejleder i forbindelse med en rundvisning, hvor den pågældende syntes, at det passede perfekt til lejligheden.

”Mine smykker giver et fint vindue til omverdenen, når de kommer ud på rejse med forskellige mennesker, og jeg får også historier med den anden vej. Engang var der for eksempel en, der skrev et postkort fra mit smykke, da hun havde det med på en officiel rejse til Moskva for ti år siden,” siger Kasia Gasparski.

Hyldest til håndværket

Kasia Gasparski sætter håndværket i højsædet, hvilket afspejler sig i både de smykker, der er med i udlånsordningen, og hendes smykker generelt.

”Da jeg i 2001 blev inviteret til at deltage i Den Nordiske Smykketriennale, var der en tendens til et skifte i tiden, hvor håndværket og det mere kunstneriske delte sig. Den kunstneriske side gjorde sig mere fri for materialer, mens skolerne blev mere tekniske og havde mindre fokus på design. Jeg tog en beslutning om, at jeg ville være forankret i håndværket, før jeg ville være designer. Det viste jeg med min serie Gold Stories, som er lavet i naturlige former i en kombination mellem finguld og 14 karat guld. Jeg købte et halvt kilo guld, som den gang kostede en femtedel af, hvad det koster nu,” siger Kasia Gasparski, der fremstillede smykkerne ved brug af kun ild, en sav og en fil. Old school og tidløst på én gang.

”At være med i udlånsordningen betragter jeg som en anerkendelse af, at man både er en dygtig guldsmed og en visionær designer, der kan skabe smykker, som ”holder”. Det er medvirkende til, at det, jeg fremstiller, også står for eftertiden,” siger Kasia Gasparski.

Tilbage til temaet "Lån et smykke"