Lone Løvschal, Oldermand for Kjøbenhavns Guldsmedelaug: Verdens bedste ordning

Lone Løvschal er begejstret for udlånsordningen. Som oldermand for Guldsmedelauget er hun naturligvis glad for, at dansk smykkekunst bliver værdsat og vist frem. Men hun efterlyser et lidt bredere udgangspunkt, når der indkøbes nye smykker til samlingen.

Tekst: Peter Djurup
Foto: Rie Neuchs

Denne artikel blev bragt i MESTER21, juni 2022.

”Jeg synes som udgangspunkt, at det er verdens bedste ordning med smykkeudlånet. Intentionen er god, og det er vigtigt for vores fag og metier, at vores smykker bliver set. De kan være med til at skabe dialog, når vores politikere bærer smykkerne på deres officielle rejser. De viser noget særligt dansk frem på den måde, og også derfor er det en supergod ordning,” siger Lone Løvschal, der er sølvsmed og designer.

Hun er glad for, at smykkerne ikke blot bliver vist frem på udstillinger, men bliver båret af mennesker, sådan som smykkerne er skabt til.

”Smykker er lavet til et samspil med kroppen. De skal ikke bare være en skulptur, men vises frem på et menneske. Så set fra et håndværker- og designperspektiv er det vigtigt, at smykkerne fungerer på kroppen og i brug,” siger Lone Løvschal.

Kig bredere ud, når I køber ind

Lone Løvschal har nogle ønsker til smykkesamlingen og til udvalget, der står for indkøb af nye smykker til samlingen.

”Det der er lidt udfordrende med ordningen, er, at der ikke bliver indkøbt så bredt, som jeg kunne tænke mig som oldermand for et håndværkslaug. Udvalget kunne godt kikke lidt bredere ud, når de vælger smykker. Jeg synes, at der de seneste år har været en tendens til at vælge de meget konceptuelle projekter frem for også at inddrage det gode kunsthåndværk. Det vil jeg gerne opfordre dem til at tænke på,” siger Lone Løvschal, der også efterlyser mere indsigt i, hvem der låner smykker, og hvilke sammenhænge de bæres i.

Nationalt smykkemuseum ønskes

Hun så også gerne, at Danmark fik et museum, der udelukkende er dedikeret til smykkekunsten, hvor også samlingen af smykker permanent kan blive vist frem.

”Tidligere har smykkerne været vist forskellige steder i verden og i en periode på museet på Koldinghus, men er, så vidt jeg ved, ikke tilgængelige på nuværende tidspunkt. Skal man studere historisk og nutidig dansk smykkekunst, må man besøge mange forskellige museer i Danmark, for smykkekunsten er spredt på f.eks. Nationalmuseet, Designmuseet og flere lokalhistoriske arkiver. Det er en skam, for vi har en lang og væsentlig smykketradition i Danmark, og jeg mener klart, at dansk smykkekunst bør have sit eget museum,” siger Lone Løvschal.

Heldigvis har Museum Kolding netop åbnet en udstilling med en del af smykkesamlingen i Søstrehuset i Christiansfeld. Udstillingen er, som man kan læse et andet sted i MESTER, ikke permanent, men lige nu uden udløbsdato.

Tilbage til temaet "Lån et smykke"